El Ballet de Barcelona trenca estereotips al Festival de Peralada

L'espectacle Perspectives inaugura el nou escenari del Mirador

Doble estrena aquesta nit al Festival Castell de Peralada (Alt Empordà). La jove companyia Ballet de Barcelona hi ha debutat amb l'espectacle Perspectives, una proposta que trenca estereotips de gènere seguint l'estela del director artístic de la companyia.

Chase Johnsey va ser el primer home en ballar rols femenins en una companyia tradicional, flexibilitzant les normes estrictes i encotillades del gènere. A mode de biopic autobiogràfica, parla de la transformació i la superació dels traumes a través de la dansa. Del dolor a l'autorealització. La producció, creada específicament per al festival, ha inaugurat el nou escenari del Mirador.

El Ballet de Barcelona ha creat l'espectacle basat en la figura del seu director artístic, Chase Johnsey, un artista que ha trencat motlles a món de la dansa clàssica i desdibuixat els límits estrictes del rol de gènere. Va ser el primer ballarí en ballar rols tradicionalment femenins en una companyia tradicional, a l'English National Ballet.

Perspectives trenca els rols de gènere i com si es tractés d'una autobiografia avança des de la part més obscura del trauma fins a la superació i l'autorealització. Una proposta amb esperit reivindicatiu LGTBI. De la mà de Johnsey, el Ballet de Barcelona ha enfilat el camí de la lluita, el somni i la transformació.

La primera part, la més fosca, s'ha inspirat en l'Aneguet Lleig de Hans Christian Andersen; la segona, en el Llac dels Cignes amb música de Txaikovski i la coreografia d'Ivanov i Petipa. Exemplifiquen, a través de l'ànec i el cigne, la metamorfosi primer interna i després externa.

Una veu en off i elements senzills damunt una passarel·la serveixen com a pretext per aprofundir en la transformació i conèixer, de la mà de Johnsey i del Ballet de Barcelona, alguns estereotips que sovint els ballarins i el conjunt de la societat es veuen obligats a no qüestionar per intentar encaixar. Trencar idees preconcebudes i deixar-se portar per la música i la dansa per arribar a la catarsi.

El Ballet de Barcelona va ser fundat per Carlos Renedo (Barcelona) i Chase Johnsey (Florida, ambdós amb una llarga trajectòria en el món de la dansa en grans companyies. Juntament amb la directora associada Carolina Masjuan, han creat una companyia amb ballarins de més de quinze nacionalitats.

Segons recull el programa de mà de l'espectacle, una companyia de dansa catalana torna al Festival Castell de Perlada després de nou anys. La darrera vegada va ser el grup ja dissolt d'Àngel Corella el 2012.

El director del festival, Oriol Aguilà, ha remarcat que Peralada s'ha convertit en la porta per veure "els grans referents de la dansa tant de casa com internacionals" a Catalunya: "Els creadors més importants sempre els tenim a Peralada".

A més, el Ballet de Barcelona ha inaugurat el nou escenari del Festival, el Mirador. "S'uneixen aquesta nit dos motius de celebració", ha conclòs Aguilà.