Ocupació del 80% al Pirineu gironí i del 50% a la Costa Brava durant la Puríssima

La majoria dels visitants han estat famílies de la demarcació de Barcelona i estrangers anglesos i alemanys

Les xifres d'enguany són similars a anys anteriors tot i que s'ha notat un increment dels visitants que s'apropen a les comarques de la Cerdanya, Ripollès i la Garrotxa per gaudir de la neu durant aquests dies festius. I és que les primeres nevades d'aquests últims dies han ajudat molt als hotels d'aquestes comarques gironines que han arribat a emplenar el 80% dels seus llits durant el Pont de la Puríssima. Una xifra que ascendeix al 100% als establiments de turisme rural de la Cerdanya.

No obstant això, els hotels del Pla de l'Estany, Gironès i la Selva només han fregat el 50% d'ocupació i els establiments de la Costa Brava, on només han obert la meitat dels hotels possibles, han punxat amb ocupacions del 40%. A la comarca de l'Alt Empordà les ocupacions també han baixat fins al 30% tot i que han notat l'arribada de clients d'origen francès.

La mitjana d'estades durant aquest pont ha estat de dos nits i el divendres 7 de desembre ha estat el dia amb més arribades. La gran majoria dels turistes han escollit passar les seves vacances a les comarques gironines des del 7 de desembre i fins al diumenge 9. Com és habitual, un gran nombre de turistes s'han esperat fins a l'últim moment per decidir-se i reservar una habitació. "Les reserves d'última hora ja són una tònica, la gent vol veure com està les condicions metrològiques i, en aquest cas, si hi ha neu. Molts han reservat plaça el dia 4 o 5 de desembre", ha explicat la cap de premsa de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, Marina Freixas.

La gran majoria dels turistes que s'ha apropat fins a les comarques gironines eren famílies amb criatures i parelles provinents de la demarcació de Barcelona i alguns estrangers d'Anglaterra, Irlanda o Alemanya.

Queixes als apartaments per la taxa turística

Pel que fa als apartaments turístics, el president de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), Josep Comaposada, ha comentat que hi ha hagut molta diferència en matèria d'ocupació entre els locals de la Costa Brava i els de la muntanya. A la costa, la gran majoria dels apartaments al ser temporada baixa estaven tancats i els que han obert només han arribat al 10% d'ocupació.

En canvi, a la Cerdanya i el Ripollès els establiments han fet el ple. "Ha estat un pont una mica especial perquè tot i les altes ocupacions els turistes han consumit el mínim possible", ha explicat el Comaposada. Per aquest motiu, els empresaris estan preocupats per quin serà el futur de cara als propers dies festius i caps de setmana. "Les ocupacions d'aquest pont són correctes però el problema és com continuarà la temporada", ha assenyalat.

D'altra banda, el president de l'ATA ha explicat que durant aquests dies han rebut diverses queixes dels clients sobre la taxa turística. "El preu no és elevat però els clients se'n senten psicològicament, no els hi agrada gens el fet de ser l'única regió de tot l'estat espanyol que ho aplica", ha assegurat Comaposada.

Un pont "dolent" per als hotels del litoral gironí

El gerent de l'Associació Costa Brava Centre, Martí Sebrià, ha afirmat que el pont de la Puríssima són uns dies festius "dolents" pel que fa a les xifres d'ocupació dels hotels de la costa. "És un pont que ha caigut molt bé però la dinàmica no ha estat la millor possible", ha explicat.

Durant aquests dies només han obert les portes el 50% dels hotels de la Costa Brava i han estat els més establiments més petits i amb menys habitacions. "Si parlem de xifres de les 14.000 places possibles només han estat disponibles unes 5.000", ha comentat Sebrià. Segons les dades aportades per la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, només la zona de la Selva marítima ha aconseguit fregar el 50 i 55% d'ocupació mentre la Costa Brava centre s'ha quedat al 40%.

Els turistes redueixen el seu pressupost

Pel que fa al turisme rural, les ocupacions han oscil·lat entre el 50% a la comarca del Pla de l'Estany, el Gironès i la Garrotxa i el 80% del Ripollès i el ple complet a la Cerdanya. "La valoració global no es positiva, ens hagués agradat que fos més repartit", ha explicat el president de l'Associació Turisme Rural Girona, Ramon Corominas. Des d'aquest sector han notat una disminució de la mitjana d'estades i dies que passen els turistes en els establiments. "Cada vegada són menys nits, si el pont són quatre dies la gran majoria de visitants només passa un cap de setmana", ha explicat el president. A més de la reducció del número d'estades, els turistes d'ara tenen molt en compte les despeses que fan durant els dies festius i han escurçat el seu pressupost.

La gran majoria de visitants d'aquestes establiments rurals han estat famílies amb criatures i parelles que, a última hora, han decidit alquilar alguna habitació lliure. "Les previsions que teníem era que s'omplissin molt les cases senceres però, finalment, a última hora les dues modalitats s'han equiparat perquè hi ha hagut moltes parelles que s'han decantat per una habitació", ha explicat Corominas.