Segueix la lluita contra l'incendi de Llançà després d'una ''nit complicada'' i un nou focus secundari

Les flames han cremat 323 hectàrees segons dades provisionals

[ACTUALITZAT 9:13h] Els Bombers de la Generalitat han passat una "nit molt complicada" en les tasques d'extinció de l'incendi forestal de Llançà (Alt Empordà) després de lluitar contra les flames alimentades per la Tramuntana. A darrera hora de la nit, el canvi de direcció del vent, amb component oest, va obrir el flanc dret cap a la serra, en direcció el Monestir de Sant Pere de Rodes.

El perímetre ha estat molt inestable i el foc ha generat diversos focus secundaris. Un d’aquests, a la matinada, a uns 1.000 metres fora del perímetre, ha obert el flanc esquerra. És per això que ha calgut fer nous desallotjaments i confinaments preventius. Es mantenen les evacuacions de les urbanitzacions Vall de Santa Creu, Beleser i Santa Isabel i del Monestir de Sant Pere de Rodes. S’han desallotjat també, amb caràcter preventiu, la primera línia de cases de les urbanitzacions Mora Dos, Perebeua i Barlovent, així com també una masia. També s’han desallotjat 120 persones del càmping Port de la Vall.

En total unes 350 persones desallotjades preventivament. Des dels ajuntaments de Llançà i Port de la Selva s’han habilitat diferents punts d’acollida. D’altra banda, s’ha demanat el confinament de les urbanitzacions de Fener de Dalt, la Selva de Mar, Mas d’Estel i Mas Fumats.

A parir de les set del matí han començat a incorporar-se, de manera escalonada, els mitjans aeris per donar suport als terrestres en les tasques d’extinció. Continuarà la tramuntana, les humitats relatives són baixes i es preveu una pujada de temperatures. Es manté us dispositiu d’un centenar de dotacions dels Bombers de la Generalitat que continuen treballant, combinant línies d’aigua, eines manuals i el foc tècnic amb el suport de les descàrregues dels mitjans aeris, per tancar el perímetre de l’incendi que de moment està obert. També està prevista la incorporació, de nou, de maquinària pesant.

La cua del foc està ancorada  a la zona de Llançà, el flanc dret es troba a la zona del Monestir de Sant Pere de Rodes, i està amb alineació directa amb la tramuntana, i per tant és un punt crític, el flanc esquerre es troba en paral·lel a la carretera entre el Port de la Selva i Llança i és la zona amb més afectació amb interfície urbana. El cap baixa en descendent a la Vall de la Creu.

Les darreres dades dels Agents Rurals indiquen que l’incendi ha cremat ja una superfície de 323 hectàrees, la pràctica totalitat de terreny forestal. D’aquestes, 75 ha a Llançà, 230  ha a El Port de la Selva i 18 ha a Selva de Mar. 321 ha són dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

Les autoritats demanen que ningú s'apropi a la zona per veure el foc ni les tasques d'extinció.

Causat per una burilla

Una burilla de cigarreta és la principal hipòtesi de l'origen de l'incendi. Els Agents Rurals han estat tota la tarda investigant la zona on es creu que han començat les flames. Es tracta d'un punt d'entre 20 i 25 metres a tocar de la carretera que uneix els dos pobles, a la urbanització Fener.

A través d'un vídeo que un testimoni ha gravat poc després que s'iniciessin les flames han pogut acotar la zona, on han localitzat les restes d'una cigarreta. Les restes de la cigarreta s'han enviat a analitzar per veure si hi ha ADN que permeti saber qui l'hi ha llençat. L'inspector en cap dels Rurals, Toni Mur, ha dit que, tot i que la investigació no està tancada, aquesta és la principal via que tenen sobre la taula.

Quatre carreteres tallades

D'altra banda, el Servei Català de Trànsit informa que continuen tallades quatre carreteres pel foc, la GI-612 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa, la GI-613 a Roses direcció Port de la Selva, la GIP-6041 a Vilajuïga en els dos sentits de la marxa i la GIV-6121 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa.

En el dispositiu de l’incendi també s’hi han desplaçat patrulles dels Mossos d’Esquadra, tècnics de Protecció Civil, efectius dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), de la Policia Local, ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) amb caràcter preventiu, efectius de la Creu Roja i tècnics de l’Ajuntament de Llançà i del Port de la Selva.

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per l’incendi forestal que crema a Llançà.