Més de 300 cases de turisme rural també van patir els efectes del temporal de neu

Al perdre la llum i el telèfon no podien contactar amb els clients que havien fet reserves o en volien fer

  • Molts dels arbres van caure a dins de la piscina © ACN
    Molts dels arbres van caure a dins de la piscina © ACN
  • El fort temporal va tirar a terra molts dels arbres de Can Muní © ACN
    El fort temporal va tirar a terra molts dels arbres de Can Muní © ACN
La majoria de les cases associades a Turisme Rural de Girona gestionen les reserves per Internet. El telèfon també és important però és a través de la xarxa on es tramiten les confirmacions. El temporal de neu va obligar a anul·lar totes les reserves d'aquell cap de setmana però també les previstes per Setmana Santa. La presidenta de l'Associació de Turisme Rural de Girona, Isabel Miquel, creu que gairebé totes les cases que es van quedar sense llum hauran perdut la possibilitat d'acollir turistes després de Pasqua, quan encara tenen vacances. 'Els estrangers reserven amb dues setmanes d'antel·lació' i per tant és d'esperar que hauran buscat altres alternatives per aquell dia.

Segons les dades recollides per l'associació, un centenar de cases de la Selva, Gironès, Alt Empordà, Baix Empordà i Pla de l'Estany van quedar-se com a mínim tres dies sense llum. Els últims en recuperar la normalitat, sense necessitat d'un generador particular, van fer-ho a principis d'aquesta setmana. Això va comportar un seguit de danys materials que a hores d'ara encara s'estan avaluant i que inclouen, entre altres aspectes, la pèrdua de menjar que tenien al congelador, en el cas de cases que ofereixen àpats.

El pes de la neu també va comportar destrosses a coberts i porxos, però l'afectació més important ha estat la referent a l'entorn natural, és a dir, les destrosses d'arbres i vegetació i els problemes d'accés a camins. La presidenta de l'associació afirma que caldran mesos per recuperar la normalitat en els entorns d'aquestes cases, molt valorats pels clients de turisme rural que volen fer activitats a la natura, com ara senderisme o excursions. 'Possiblement fins passat l'estiu o l'any que ve no tornarem a tenir-ho tot a punt'.

Per calcular els danys ocasionats pel temporal, l'associació ha enviat un qüestionari als seus membres que després valoraran conuntament amb FOEG i la Cambra de Comerç per tal de posar-hi xifres.

El cas de Can Muní al Baix Empordà

La casa de turisme rural Can Muní situada a Vilopriu (Baix Empordà) és una de les moltes cases afectades que pateix les conseqüències del temporal de neu d'ara fa més d'una setmana. El seu propietari, Joan De Genover, explica que les pèrdues més importants produïdes pel temporal han estat les reserves que tenien gestionades per fer la temporada d'estiu. Segons diu, un 80% de les reserves s'han anul·lat per la falta de comunicació. El fet és que el temporal els va deixar sense electricitat des del dilluns, el dia del temporal, fins el dijous, i tot i que tenien un petit generador no podien mantenir contacte ni per via telefònica ni per Internet. Això va provocar que molts dels turistes que volien fer una reserva per la temporada estiuenca no ho fessin perquè no tenien resposta dels propietaris de Can Muní.

De Genover afirma que 'no sap com s'ho faran' però per Setmana Santa han de tenir-ho tot apunt per rebre les primeres visites de la temporada primavera-estiu. Assegura, però, que les instal·lacions no estaran al 100% perquè encara hi ha detalls que s'han d'ultimar com per exemple arbres que barren al pas a molts camis del bosc, o bé que el rètol per trobar la casa rural va quedar destrossat. Tot i això el propietari de Can Muní es mostra optimista i confia recuperar l'ocupació de cara a la temporada d'estiu que ara s'ha perdut, malgrat que se sumin, per una banda les destrosses provocades pel temporal i per l'altra, el temps de crisi que s'està vivint. De Genover explica que el turisme de Can Muní és bàsicament familiar, procedent del mateix territori, o bé d'Anglaterra, França o Alemanya, i que les reserves per la temporada d'estiu s'acostumen a tenir lligades entre els mesos de febrer i març.

Arbres devastats


Les 100 hectàrees de vegetació que conformen la casa de turisme rural Can Muní han quedat molt danyades a causa del temporal. Ametllers, pins, alzines, oliveres o nespres, són molts dels arbres que han quedat devastats per culpa de la neu. Segons explica el propietari, per recuperar la normalitat a nivell forestal han de passar 'molts anys', ja que per exemple, remarca, que 'un pi marítim mediterrani necessita uns 12 anys per refer-se'.

El que preocupa a De Genover, és que a alguns dels arbres se'ls ha trencat la branca principal – l'ull de l'arbre – el que significa que molts d'ells que ara estan verds, el mes de juny s'hauran quedat secs i moriran.

D'altra banda, el propietari de Can Muní preveu que tot torni a la normalitat a l'estiu, tot i que com afirma passaran molts anys fins que la zona es recuperi del tot.

Amb recursos propis


El propietari de Can Muní, Joan De Genover, explica que cada vegada que es produeix un 'fet extraordinari' com aquesta nevada, saben que s'han de refiar dels 'seus propis recursos, de les ajudes dels veïns o de la que els pot donar l'Ajuntament de Vilopriu', tot i que és petit i té recursos limitats. Afegeix que en moltes ocasions se senten 'de segona' amb les administracions que tenen recursos més amplis tan a nivell material coma nivell de personal.