Els municipis del litoral demanen més recursos policials i en alguns casos reclamen el toc de queda

Els ajuntaments diuen no tenir prou recursos per a tancar les platges de matinada

Incertesa i preocupació entre els municipis del litoral de les comarques gironines per les noves mesures anunciades pel Govern per controlar l'expansió de la covid-19. La recomanació llançada s'emplaça els ajuntaments de la costa a restringir l'accés a les platges un cop tanquin tot a les 00.30 hores. Molts, però, ho veuen inviable i pràcticament "impossible".

La majoria de les grans poblacions costaneres tenen platges de diversos quilòmetres i pocs efectius policials per controlar-les. És el cas de Roses. L'alcalde, Joan Plana, diu que és materialment impossible. "Tampoc les vam poder tancar en el pitjor moment de la pandèmia", explica. "Crec que ni tant sols amb el suport de la Generalitat podríem fer-ho", insisteix. En aquest sentit, diu que si "la voluntat real és intentar restringir la mobilitat nocturna, la eina jurídica més pràctica és el toc de queda".

Plana diu que això els permetria poder mantenir "controls periòdics" i garantir que la gent a partir d'aquella hora no transiti. En el mateix sentit, l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, diu que tenen moltes dificultats per controlar espais oberts i que, per fer-ho, caldrien més recursos. D'altra banda, diu que es tracta d'una "recomanació" i que això encara dificulta més el seu compliment.

"Si diguessin que a partir de les 00.30 tothom a casa perquè hi ha toc de queda.... però quan hi ha aquesta normativa incerta, ens posen més problemes perquè no sabem fins a quin punt s'ha d'aplicar o no", insisteix Puig. Malgrat tot, Puig insisteix que qui ha de valorar l'aplicació o no d'aquesta mesura d'excepció és el Govern, "en funció de les dades".

Des de Platja d'Aro (Baix Empordà), ja han anunciat que demanaran reforços al cos de Mossos d'Esquadra. Fonts municipals asseguren que la geografia del municipi no facilita poder controlar els accessos a les platges i que, malgrat que s'han reforçat amb sis agents, no n'hi ha prou per fer front a una recomanació d'aquesta magnitud.

L'alcalde de Blanes (Selva), Àngel Canosa, per la seva banda, diu que veuen amb "incertesa" el nou anunci i creu que el Govern hauria de dictar "normes", no recomanacions. "Recomanar està molt bé però cal que tots siguem conscients que hi ha coses que no s'han de fer", afegeix. En aquest sentit, Canosa admet que sembla que les recomanacions "no arriben al gruix de la població" i que amb el toc de queda "molta gent es quedava a casa".

El cas de Lloret de Mar

A Lloret de Mar (Selva), l'alcalde, Jaume Dulsat, es mostra contrari a l'aplicació d'un nou toc de queda. "De moment, no creiem que sigui necessari", assegura. Dulsat diu que davant les noves mesures anunciades reforçaran els serveis de nit per controlar que no hi hagi aglomeracions al carrer un cop tanquin els bars i que avançaran l'hora en què remullaven la platja principal. "Fa anys que ho fem i adequarem l'horari perquè la gent no s'hi concentri", afirma.

Amb aquestes mesures, creu que podran "controlar la situació", tot i que admet que és un "repte". "Quan teníem l'oci nocturn obert era una manera de tenir la gent més ordenada. En el moment en què tot es para, aquesta preocupació es trasllada a l'administració local", afegeix Dulsat.