Xavier Ribera i Joan Puig presidents de nou de les Cambres de Comerç de Palamós i Sant Feliu de Guíxols

S'han compromès a treballar perquè les empreses del territori puguin sortir-se'n

  • El president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera © ACN
    El president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera © ACN
  • El president de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Joan Puig (Centre) © ACN
    El president de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Joan Puig (Centre) © ACN

Les eleccions d'aquest any a les Cambres de Comerç del Baix Empordà han estat marcades per la placidesa dels comicis. Els dos presidents anteriors han renovat el càrrec. De fet, tant la de Ribera com la de Puig han estat les úniques candidatures que s'han presentat. Tots dos presidents han sortit elegits per unanimitat, tot i que en el cas de Sant Feliu de Guíxols, dos dels membres del comitè executiu han rebut un vot menys que la resta.

Poc després de les cinc de la tarda, començava a Palamós el ple que ha renovat Xavier Ribera al càrrec. En aquesta cambra, les eleccions d'aquest 2010 han renovat el 35% dels 26 membres que conformen el ple. Tot i que a la sessió d'avui han faltat quatre empresaris, Xavier Ribera ha sortit reelegit president amb el 100% de les votacions.

A més d'ell, la resta de membres del comitè executiu de la Cambra de Comerç de Palamós la formen els empresaris Albert Vancells (vicepresident primer), Ernest Roglans (vicepresident segon), Antoni Cardons (tresorer) i, com a vocals, Carles Arnall, Miquel Ferriol, Artur Genís, Josep Maria de Vehí i Lluís Villa.

Pel que fa a Sant Feliu de Guíxols, el ple d'elecció del president ha començat a les set de la tarda, dues hores després que a Palamós. Aquí, dels 24 membres del plenari, només tres empresaris han faltat a la cita. Joan Puig, que aquest mandat esgotarà els tres que marca la llei, també ha estat escollit amb el 100% dels vots. Tot i això, però, dos dels membres de la seva candidatura no han rebut tot el suport del ple.

A més de Joan Puig, la resta dels membres del comitè executiu de la Cambra de Comerç de Palamós la formen els empresaris Carles Tesouro (vicepresident primer), Jordi Comas (vicepresident segon), Eulàlia Mas (tresorera) i, com a vocals, Pere Ayach, Eduard Bosch, Joan Casas i Josep Torres.

Impuls al port i associacions d'empreses

Un cop escollits presidents, tant Xavier Ribera com Joan Puig s'han compromès a afrontar els propers quatre anys impulsant aspectes com la formació a les empreses i l'impuls de les noves tecnologies. Els discursos dels dos presidents, però, han estat centrats en bona part en els efectes de la crisi econòmica i la recerca de receptes perquè les empreses del territori puguin superar-la.

En aquest punt, Xavier Ribera ha fet incís en què cal impulsar el port de Palamós com a plataforma logística i de transport de mercaderies. 'Els ports són el termòmetre de l'economia, i el que cal és obrir el de Palamós a l'exportació i a la importació de productes', ha indicat Ribera.

L'any passat, el port de Palamós va tancar l'exercici amb una caiguda del 50% de les mercaderies transportades. En total, el volum de tones que es van moure van ser 173.598. 'Aquests primers mesos d'any, però, ja s'ha notat una certa recuperació, i les expectatives a mitjà termini són recuperar el ritme anterior', ha indicat Ribera.

Per la seva banda, Joan Puig ha fet una crida a les petites i mitjanes empreses perquè s'associïn i, d'aquesta manera, siguin més fortes davant la crisi econòmica. 'La crisi s'ha de veure com una oportunitat, no com un fre; però seria molt millor que les empreses s'associessin, fent societats petites, que els hi permetin sobreviure repartint costos', ha ressaltat Puig.

La constitució dels plens de les dues Cambres de Comerç ha estat presidida pel secretari general del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, Enric Aloy. Durant el seu discurs, Aloy ha demanat a les dues Cambres que actuïn 'com a lobby a l'hora de defensar els interessos dels empresaris del territori' i que es gastin 'fins al darrer euro del seu pressupost en serveis a les empreses', tenint en compte els problemes que tenen arran de la crisi econòmica.