Comença el retorn dels joves turistes belgues després dels contagis a Lloret de Mar

El Gremi d'Hostaleria del municipi té constància de sis positius

Els operadors turístics ja estan retornant cap a Bèlgica els grups de joves allotjats a la Costa Brava i el Maresme per l'increment de casos de covid-19. Al touroperador Summer Bash, que ja ho havia anunciat, s'hi ha afegit també Jongerentravel.

Un grup d'una trentena de joves han marxat aquesta tarda des de Lloret de Mar (Selva) en un autobús que no s'aturarà fins arribar a destí. En paral·lel, hi haurà més busos –se'n parla que són set- que recolliran més joves aquest mateix dijous al Maresme. També els que estan confinats per haver donat positiu.

El Gremi d'Hostaleria de Lloret diu que només els consten sis infectats al municipi d'un grup de quinze joves i es mostra "preocupat" perquè la decisió dels operadors pugui arribar a generar un efecte rebrot.

Bére Jans i Lara Kenis són dos joves belgues de 17 i 18 anys que van arribar a Lloret de Mar el cap de setmana passat. Van contractar el viatge amb el touroperador Jongerentravel i tenien previst quedar-s'hi fins dissabte però aquest dijous a la tarda enfilaven amb les seves maletes pel passeig marítim per anar a buscar l'autocar que els tornarà de nou a Bèlgica.

Expliquen que durant aquests dies hi ha hagut diversos casos de covid al seu grup. Parlen d'entre sis o set positius en un grup d'una dotzena de persones. "Ens estan fent tornar a tots, de totes les organitzacions", detalla la Lara. Es mostren tristos per la tornada precipitada a casa, tot i que asseguren que als locals no s'adopten prou mesures de seguretat. "Els bars estan plens i això és molt perillós", afirma Bére.

Els dos joves juntament amb una trentena més han agafat un autocar aquesta tarda. El bus fletat per l'operador turístic Jongerentravel preveu arribar demà a Bèlgica i durant tot el trajecte no s'aturarà. Aquest no és l'únic bus que traslladarà joves de nou cap al seu país d'origen. Està previst que ho facin set més, que recolliran joves del Maresme. Marxaran tant els que han donat positiu com els negatius.

El primer a anunciar la repatriació ha estat l'operador turístic belga Summer Bash, que organitza viatges juvenils. Ho ha fet després d'anunciar que havia detectat una 15 de positius de covid-19. La xifra, però, no coincideix ni amb la facilitada per la parella de nois belgues ni tampoc per l'operador Jongerentravel, que assegura que entre el seu grup només hi hauria tres positius.

Sis contagis d'un grup de quinze joves

El ball de xifres sobre els casos detectats de covid-19 continua quan es parla amb els empresaris del sector. Des del Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar tenen constància que hi ha hagut contagis entre grups de joves belgues que han arribat aquí de la mà d'un operador turístic. S'estaven a Lloret de Mar i també en poblacions del Maresme (com Malgrat i Calella).

El president del gremi, Enric Dotras, explica però que dels 300 joves que mou arreu de Catalunya, aquest touroperador tan sols en tenia quinze allotjats en un hotel de Lloret. I que sis d'ells han donat positiu per coronavirus.

"A partir d'aquí, el govern belga i l'agència han decidit traslladar-los a tots de retorn a Bèlgica, tant als que han donat negatiu com als positius", concreta Dotras. El president del gremi també explica que, en el cas dels joves infectats, s'han seguit tots els protocols pertinents. "S'han quedat confinats a les habitacions, en espera que se'ls traslladés a un hotel refugi o, en aquest cas, se'ls repatriï", concreta Dotras.

"No és agradable i no ajuda"

El president del gremi tem que la decisió dels operadors belgues provoqui un efecte rebot i admet que la situació "no és agradable". "Primer per als mateixos joves, que esperem que es recuperin un cop passada la quarantena, però evidentment, també com a imatge de destí i de país", admet Enric Dotras.

El gremi pensa que la tornada dels joves belgues "pot tenir efectes negatius", tot i que Lloret de Mar hagi fet els deures. "Tots els hotels i el seu personal estan formats sobre com aplicar els protocols covid", subratlla Dotras.

El president del Gremi d'Hostaleria admet que entre setmana l'ocupació hotelera és "relativament baixa". Ronda el 30%, un percentatge que als caps de setmana puja fins al 70%. Enric Dotras explica, però, que ja estan rebent cancel•lacions, sobretot de grups. "I tot això no hi ajuda", diu en referència al cas dels joves belgues.

"De moment, les reserves directes es mantenen; però sí que s'estan suspenent operatives de grups", diu Enric Dotras. I conclou: "Entenem que pel fet d'anar en transport col·lectiu, cosa que genera més riscos que no pas aquells turistes que venen a Lloret en cotxe particular".

Uns 300 joves afectats

El cas que afecta la Costa Brava i el Maresme s'ha conegut aquest dijous després que diversos mitjans belgues se'n fessin ressò. Segons recullen els rotatius, Summer Bash va fer proves ràpides a 271 joves que havien vingut a passar les vacances. Aquests tests van fer aflorar una quinzena de casos. Dos d'ells, segons els diaris, a Lloret de Mar; cinc més a Malgrat de Mar, i els vuit restants, a Calella.

Arran d'aquesta situació, el touroperador ha anunciat que suspenia tots els seus viatges previstos a la zona per no córrer "riscos". La decisió afectaria uns 350 joves que estan estiuejant a la Costa Brava Sud i el Maresme.