Figueres estalviarà 171.000 euros l'any amb la municipalització de la neteja viària

La ciutat recuperarà així el control del servei, des del 2001 a mans privades

Figueres (Alt Empordà) té previst aprovar al ple d'avui la internalització d'aquest servei i delegar-lo a l'empresa municipal Fisersa, que ja va assumir fa uns mesos l'enllumenat públic. L'equip de govern (ERC, PSC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres) defensa la mesura com un pas decisiu per "recuperar el control del carrer" i també com la "primera pedra" per millorar un servei que des de fa anys és deficitari.

"Hi ha hagut una mala gestió i l'obligació del govern és recuperar-ho perquè no es pot tenir la ciutat en mans de tercers que només busquen el lucre empresarial", ha afirmat el vicealcalde i conseller delegat de Fisersa, Pere Casellas. Per la seva banda, l'alcaldessa ha dit que aquest canvi de model arriba aquest any i que es consolidarà al llarg de l'any 2022. Serà aleshores, ha dit, quan la ciutadania podrà "copsar" una millora a l'espai públic.

I és que la previsió és que Fisersa assumeixi la gestió a partir del mes d'octubre, un cop s'hagi fet l'aprovació inicial i la definitiva del canvi. Paral•lelament, hi ha en marxa el procés per adjudicar la compra de maquinària per abastir el servei, valorada en uns 2 MEUR.

El canvi de gestió preveu un increment de la plantilla, que passarà de 42 a una seixantena de treballadors. Els que el servei té actualment i que treballen per l'empresa mixta Ecoserveis, se subrogaran. L'equip de govern espera que el canvi no impliqui mobilitzacions perquè les condicions seran "les mateixes".

D'altra banda, es calcula que la internalització del servei suposarà un estalvi anual de més de 170.000 euros. A tot això, caldria sumar-li el 8% que el consistori "s'estalvia" en la compra de maquinària fent l'adquisició directament. "Serien uns 350.000 euros que avui aixecant el dit a la votació estalviarem a les arques públiques", ha remarcat Casellas.

Les escombraries, l'any que ve

Amb la nova municipalització, Ecoserveis es queda únicament amb el servei de recollida d'escombraries i la deixalleria. L'alcaldessa ha explicat que s'haurà de fer una nova pròrroga perquè la voluntat és evitar que la situació que es va produir a finals del 2019 no es repeteixi. "Aleshores, ens vam trobar amb un expedient nul de ple dret", ha dit. "En el proper 2022 tindrem definit el servei per poder iniciar tots els tràmits", ha afegit.

Un model, ha avançat, "d'aquest segle", amb una aposta pel 'porta a porta' i el reciclatge. Lladó ha insistit que Figueres és l'única capital de comarca que no fa recollida de fracció orgànica i que això la penalitza en la taxa de l'abocador. "L'any 2020 vam pagar 2,4 milions d'euros per aquest concepte. Imagineu el que podríem fer", ha insistit.

Aprovat amb l'abstenció de l'oposició

A la sessió plenària d'aquest dilluns a la tarda, s'ha aprovat inicialment el canvi de gestió amb el vot a favor dels grups que conformen el govern municipal i l'abstenció de Junts per Figueres i Cs. El portaveu de JxFigueres, Jordi Masquef, ha dit que no compartien el model però que no volia fer-ne un "casus belli" i ha demanat que es negociï amb els sindicats.

En el mateix sentit, s'ha pronunciat el portaveu de Cs, Héctor Amelló. El regidor de Ciutadans ha advertit d'una possible vaga aquest estiu i d'una "doble escala salarial" a l'empresa pública Fisersa. "S'ha de resoldre", ha dit. Casellas ha insistit en la necessitat de tirar endavant el canvi per recuperar el "control" del carrer i ha negat que existeixi una doble escala salarial. "Esperem que hi hagi seny i que no es produeixi una situació de conflicte laboral", ha afegit.