Neix a Girona el Festival Z, una mostra d'arts escèniques amb joves creadors

A mitjans del juliol es podran veure cinc espectacles en una edició "beta"

Els creadors escènics de menys de 30 anys de la demarcació de Girona i també d'arreu de Catalunya compten amb una nova plataforma per difondre les seves obres. Es tracta del Festival Z, que es farà a la capital gironina durant els dies 16 i 17 de juliol. En aquesta primera edició hi haurà cinc espectacles que el públic podrà veure en diferents equipaments culturals com ara el Teatre Municipal de Girona o el Centre Cultural de la Mercè.

El director del festival, Jordi Duran, ha destacat que l'objectiu és donar sortida a les creacions dels joves i per això tots els creadors escènics que hi participaran tenen menys de 30 anys. De tota manera, Duran ha apuntat que aquest estiu es farà una edició "beta" de la mostra i volen seguir perfilant-lo de cara a l'any vinent.

De fet, el director ha avançat que de cara al 2022 l'objectiu és programar espectacles tancats i també peces que encara estan en procés de creació. Aquestes últimes comptaran amb l'"acompanyament" de professionals del sector que ajudaran a encaminar els joves en els seus projectes. A més, també treballen per oferir produccions pròpies.
Per altra banda, l'objectiu d'aquest festival és atraure públic jove. Tot i que la programació està oberta a tot tipus de públic, el certamen escènic treballa perquè les localitats també s'exhaureixin de persones menors de 30 anys.

La directora del Teatre Municipal de Girona, Elena Carmona, ha destacat que estaran molt atents a la programació per veure "complicitats" entre el Festival Z i la programació estable del teatre per "mantenir aquest públic la resta de l'any".

Duran ha afirmat que el projecte surt d'un conjunt de persones que van detectar la "necessitat" d'obrir l'escena gironina a nous creadors per donar una oportunitat als joves professionals. Tot i que de moment no es compleixi, el director ha remarcat que la intenció és que el festival acabi essent gestionat per a persones menors de 30 anys, per tal de tancar el cercle.

Jornades de debat i per a professionals

Més enllà dels espectacles que es podran veure al Festival Z, els organitzadors també han programat dos cercles de debat i reflexió oberts a tot el públic. En el primer d'ells es tractarà la censura i la llibertat d'expressió en el sector cultural i fins a on arriben els drets culturals en aquest sentit. Serà el 16 de juliol a les dotze del migdia al Centre Cultural de la Mercè.

L'endemà, el 17 de juliol, serà el torn de parlar de l'humor, el riure i la paròdia. En aquesta segona taula es tractarà fins a quin punt l'humor pot potenciar la creació d'estereotips o legitimar-los. L'acte també es farà a les dotze del migdia a la Mercè.

Per altra banda, també hi haurà cinc activitats dirigides als professionals del món escènic que es faran entre els dos dies que duri el Festival Z. L'objectiu és aconseguir presentar els seus projectes entre diferents persones del sector i, d'aquesta manera, generar contactes i crear una xarxa de creadors de diferents edats.