La PAH intenta evitar que facin fora una dona que viu en una caravana

L'Ajuntament de Pont de Molins considera que viu en condicions insalubres i que està fora de la llei

Una vintena de persones s'han concentrat a les portes de l'ajuntament per demanar que no obliguin a marxar a la Pepa, perquè consideren que és ella qui ha de decidir com vol viure la seva vida. Des de fa un temps, l'han estat ajudant a reparar els danys del foc -se li va cremar la caravana on vivia- i un desconegut li'n va oferir una altra, que és on dorm actualment. "Estem fent que sigui més habitable", explicava un dels seus membres, durant una reunió que després han mantingut amb l'alcalde, Josep Fuentes, que els ha obert les portes del despatx per parlar.

El problema, segons l'Ajuntament, és que no es tracta de fer-lo més o menys habitable, sinó que el que s'està fent és "il"legal". Així els ho ha transmès un dels tècnics municipals que han assistit a la reunió: "La caravana és il·legal, les obres de millora també ho són i no es pot donar una llicència perquè s'ha declarat la granja en estat de ruïna imminent; tot el que hi ha edificat està fora d'ordenació i s'haurà d'estudiar si s'enderroca o què acaba passant".

La finca on es troba la caravana va quedar cremada per les flames i a dia d'avui encara es veuen els efectes del foc. En els terrenys, hi ha una granja amb el sostre destrossat i amb unes parets de maó que demostren que el que abans havia estat una cort de porcs va passar a utilitzar-se com a habitatge. Actualment, la Pepa la fa servir per tenir els seus animals -quatre gossos, deu gats i dos ocells- i també per cuinar-hi. A l'hora de dormir, se'n va a la caravana, on hi té un llit, una petita taula de menjador, una cuina que no fa servir i un lloc on rentar-se les mans.

L'alcalde ha assegurat haver fet "tot el possible" per fer entendre a la dona que el millor que pot fer és acceptar anar a viure a un pis de lloguer social. Li van oferir un a Figueres, on hi podia portar dos gossos, per 150 euros, un lloguer que hauria de pagar a partir del segon any. La dona, que te una ajuda de menys de 400 euros, no ho ha acceptat, entre altres coses perquè no vol donar en adopció als seus animals ni tampoc marxar del poble. Prèviament, s'havia intentat trobar un lloc a Pont de Molins però no han trobat on allotjar-la.

Es complirà l'ordre judicial

Fuentes assegura que s'està treballant en un tema que consideren "molt delicat" però ha subratllat que cal vetllar per la seva seguretat i perquè visqui en unes condicions adients. Consideren que l'indret no està ben acondicionat i que hi ha "males olors" dels animals que té vivint amb ella i que poden ser un "focus de malalties". "Està sola, què passarà si li passa algú? Quedarà com si no ens n'haguessim preocupat", assenyala l'alcalde, que explica que estan buscant quin serà el millor moment per fer-la marxar en compliment de l'ordre judicial que així ho estableix.

Per altra banda, des de l'Ajuntament se subratlla que "no es tracta d'un desnonament" sinó que en aquest cas "s'han trencat totes les normes" perquè la seva és una situació totalment fora de la legalitat. Ara bé, també han volgut deixar clar que en el moment en què la facin marxar, s'asseguraran que tingui un lloc on viure i que estigui atesa amb l'ajuda dels serveis socials. "No la deixarem abandonada ni amb les mans buides", ha dit Fuentes.

Una reunió tensa

La reunió ha començat enmig un ambient cordial que poc a poc s'ha anat crispant, sobretot en el moment en què el batlle els ha qüestionat la seva representativitat en no ser veïns del poble i els ha acusat de "fer populisme". Els representants de la PAH defensaven que calia deixar-la on viu però al final de la reunió han coincidit que calia buscar-li una alternativa però que fos al poble. El problema és que actualment no disposen de cap allotjament al municipi.

Un dels moments més tensos ha estat quan ha entrat el propietari de la finca, Francesc Ferro, que ha agafat el torn de paraula tot dient que "alguna cosa també hi tenia a dir". Ha acusat l'alcalde de "fer les seves lleis" i li ha demanat que no es fiqués en els assumptes dels altres, ja que aquest era un tema entre la llogatera i ell. La conversa ha anat pujant de to i el propietari ha tocat la cara de l'alcalde amb to burlesc. El batlle li ha demanat que marxés i després ha trucat a la policia. Finalment, Ferro ha marxat pel seu propi peu.

"Que em deixin viure aquí, sóc feliç"

Minuts després de la reunió, s'ha presentat l'afectada. La Pepa, de 78 anys, ha exposat els motius per als quals es resisteix a abandonar el que considera la seva vida. Visiblement afectada però arreglada i maquillada, ha explicat que des de fa quinze anys que viu allà i que no està disposada a marxar sense els seus animals perquè "són l'única família que té", ha dit. Fa un any i mig, va morir el seu marit, amb qui ha viscut tot aquest temps.

Des que es va cremar la zona pel foc el juliol passat, s'han fet un seguit de reparacions com ara canviar les finestres i posar un nou transformador d'electricitat. Queda pendent reparar el teulat, que confia poder-ho fer amb l'ajuda de voluntaris. "Tinc aigua i llum i jo sóc feliç allà però tinc el malson d'home (en referència a l'alcalde) que no sé quin interès té en fer-me sortir a la força si l'amo hi està d'acord".

També ha explicat que paga un lloguer perquè "no vol estar d'ocupa enlloc" i ha deixat clar que no pensa abandonar el poble perquè sent que els veïns l'aprecien. Preguntada per si té por, ha dit que fa molt temps que viu allà i que no se sent sola. I ha afegit, "em fan més por els animals de dues potes que no els de quatre".