S'incrementen les falses denúncies de robatori de mòbils per canviar de terminal o companyia

Els Mossos d'Esquadra de Girona calculen que entre un 10 i un 15% de les denúncies que els arriben són simulades

Una persona s'adreça a una comissaria dels Mossos d'Esquadra i denuncia que li han robat el telèfon mòbil. Explica que un home li ha arrabassat en ple carrer, mentre el feia servir per parlar, per consultar les xarxes socials o bé per navegar per Internet.

Els agents obren una investigació i s'adonen que hi ha alguna cosa que no quadra. Al final, el denunciant acaba admetent que s'ho ha inventat tot. El seu objectiu era aconseguir que la companyia li reposés el terminal per un altre de més modern.

Casos com aquest s'han començat a convertir en un degoteig constant a les comarques gironines. De fet, els Mossos d'Esquadra de l'ABP del Gironès-Pla de l'Estany calculen que, de cada deu denúncies de robatoris de mòbil que reben, entre una i dues són falses.

La picaresca dels propietaris dels terminals, però, té una raó de ser. Si simulen que els hi han robat el telèfon, en el cas d'aquells mòbils que tenen assegurança, podran aconseguir-ne una versió més nova (i regalar o revendre l'aparell vell).

A més, si són víctimes d'un robatori, també se'ls exhaureix el termini de permanència que tenen amb la companyia. D'aquesta manera, es poden canviar d'operador sense haver de pagar res.

Campanya específica

Els agents, a més, també han detectat que hi ha usuaris que interposen denúncies falses amb la connivència dels mateixos venedors. I és que, en alguns casos, és el personal de la mateixa botiga qui els indueix a simular els delictes, amb la promesa que, un cop els portin la denúncia, aconseguiran un terminal nou o podran formalitzar el canvi d'operador sense problemes.

Per això, després de detectar aquesta picaresca, els Mossos d'Esquadra de Girona han engegat una campanya informativa específica. Els agents s'adrecen a les botigues de telefonia del territori, els informen de la normativa i adverteixen els venedors que, si utilitzen aquesta fórmula, ells mateixos també poden acabar imputats com a inductors d'un delicte.