La Generalitat activa el protocol de control d'aforament al Parc de les Capçaleres del Ter i del Freser

Les mesures restringiran l'accés de vehicles

La Generalitat posarà en funcionament, a partir del 24 de juny, el control d'aforament al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. La regulació afectarà els vehicles que vulguin accedir i s'allargarà fins al 12 d'octubre aplicant-se únicament en dies predefinits.

La mesura, impulsada pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, pretén evitar la massificació dels parcs naturals en una zona fràgil d'alt valor ecològic i paisatgístic. A la collada únicament s'hi permetrà l'accés de 100 cotxes per dia i a Les Gorgues del Freser 44, mentre que en ambdós casos s'haurà d'efectuar un pagament previ de 5 euros per vehicle.

Els accessos a la collada de Fontalba, un dels principals accessos al Parc Natural per ascendir al Puigmal i arribar a la vall de Núria, quedaran limitats a 100 vehicles per dia, i es podrà accedir a l'aparcament habilitat efectuant un pagament previ de 5 euros per dia. L'horari de limitació serà de 7:30 a 19:30 i la pernoctació està prohibida, i per això durant la nit cap vehicle hi podrà quedar estacionat. Addicionalment s'hi desplegaran vigilants informadors durant l'horari restringit que proporcionaran informació als visitants sobre la nova normativa i l'espai protegit. Les autoritats també senyalitzaran el camí cap a Fontalba des de Queralbs pel dia de Sant Joan.

En el cas de Les Gorgues de Freser s'hi habilitarà una zona d'aparcament amb 44 places pocs metres abans d'acabar la pista que accedeix a Daió de Baix, punt de partida del camí que porta a les gorges i Coma de Vaca. Tothom qui hi vulgui accedir haurà d'efectuar un pagament de 5 euros per vehicle i, a diferència de la collada, no caldrà reserva prèvia. L'horari de limitació serà de les 10 a les 15 hores. Aquesta zona és especialment important perquè atrau un gran volum de turisme de bany, a més dels excursionistes.

Les mesures aprovades s'implementaran en col·laboració amb l'Ajuntament de Queralbs, i tots els diners que s'aconsegueixin es destinaran al manteniment de les pistes forestals, la senyalització i la millora dels mateixos espais. Cap de les restriccions afectarà els veïns de la localitat ni als pagesos i ramaders de la zona.