Les denúncies entre Torramadé i Amador no esquitxen el ple de la Diputació

En una sessió plàcida, la corporació aprova augmentar fins als 11 MEUR el Fons de Cooperació Econòmica i Cultural per als municipis

L'afer que va esclatar a mitjans de la setmana passada, i que involucra el president de la Diputació i una assessora de la corporació, no ha tingut cap mena de presència al ple d'aquesta tarda. Ni una paraula, doncs, sobre les denúncies creuades per assetjament sexual i extorsió.

Els partits de l'oposició (PSC i ERC) confien en què la justícia faci el seu curs, i eviten traslladar a l'esfera política el cas que ha esquitxat Jaume Torramadé i la -ara ja- expresidenta local d'Unió a Salt (Gironès), Minerva Amador. Tot i això, però, sí que els dos grups esperen que el litigi es resolgui ràpid i, com asseguren, també estaran amatents per evitar que el cas taqui el nom de la Diputació de Girona.

Jaume Torramadé, doncs, ha viscut aquesta tarda un ple plàcid. A l'ordre del dia hi havia una quinzena de punts, que s'han despatxat en poc més de mitja hora. No hi ha hagut ni precs ni preguntes i, poc després de dos quarts de sis, el mateix president donava per aixecada la sessió.

Aquest novembre, el ple ha servit per aprovar les noves bases del nou Fons de Cooperació Econòmica i Cultural, que per motius d'eficiència unifica en un de sol els dos que hi havia fins ara (el de Cooperació Municipal i el de Cooperació Cultural). Aquest 2012, el primer estava dotat amb una partida de 8,5 MEUR, i el segon, amb una d'1 MEUR.

Amb la creació del nou fons, per una banda, el que s'ha fet ha estat incrementar la partida anual que s'hi destinarà a partir d'ara i fins al 2015. En total, s'hi consignaran 11 MEUR. Entre d'altres, els ajuntaments hauran de destinar el 15% de les ajudes del fons a finançar projectes culturals, i la resta, es podrà fer servir per sufragar inversions i transferències de capital per a obres locals o bé -atesa la crisi econòmica- despeses vinculades a serveis obligatoris.

25.000 euros com a mínim per ajuntament

Segons ha concretat el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy, el nou fons garantirà que els ajuntaments de menys de 2.000 habitants rebin, com a mínim, 25.000 euros de subvenció. La resta, fins a cobrir els 11 MEUR, es repartiran només a la resta d'ajuntaments (un 70% en funció de la població, i el 30% restant en funció dels ingressos municipals).

L'Ajuntament de Girona no entra en el càlcul del repartiment, ja que se li assigna una subvenció anual de 625.000 euros.

'Escènics', només per als gironins

D'altra banda, el ple de la Diputació de Girona també ha aprovat la renovació del catàleg d'arts en viu 'Escènics', un espai virtual d'ofertes artístiques a l'abast dels ajuntaments i programadors privats. A partir d'aquest 2013, però, com ha concretat Xavier Soy, el catàleg s'obrirà només "a grups o intèrprets de les comarques gironines, professionals o amateurs", amb l'objectiu de promoure la creació del territori.

Aquest 2012, s'han inscrit al catàleg en línia un total de 469 grups, amb 1.567 espectacles. D'aquests, 247 eren de Girona i la resta, de fora de la demarcació (sobretot, de Barcelona i l'àmbit metropolità).

El vicepresident de la Diputació ha concretat que el catàleg és una "bona eina de promoció cultural". I com a exemple, ha concretat que en el que portem d'aquest 2012, ja s'han destinat uns 450.000 euros a contractar grups a través d'aquesta eina virtual.