Pacten cinc anys i mig de presó per a dos homes que van abusar d'una menor borratxa

La fiscal demana que la pena es pugui commutar per l'expulsió del país

Els fets que s'han jutjat aquest dilluns a l'Audiència de Girona van tenir lloc la tarda de l'11 de desembre de 2009 a Puigcerdà. Es acusats i dos amics més -que llavors eren menors- es van citar amb la víctima al pis d'un d'ells i, allà, van estar bevent alcohol. Els joves es coneixien de l'institut.

Segons l'escrit de la fiscal, la noia va beure tant que va acabar "notablement èbria" i va patir una "disfunció de les seves facultats". L'acusació recull que la noia no era conscient dels seus actes i va entrar "en un estat de quasi letargia". Llavors, els nois van traslladar la jove fins a una habitació, la van despullar i cadascun d'ells la va penetrar vaginalment. Cadascun dels joves estava sol a l'habitació amb la noia i, segons l'escrit de la fiscal, la resta "esperaven el seu torn fora de l'habitació". A resultes de l'agressió, la jove té diagnosticat un trastorn per estrès posttraumàtic.

Dos dels joves que van participar de l'agressió sexual ja van ser jutjats i condemnats pel Jutjat de Menors de Girona el gener de 2010 i els altres dos s'han assegut a la banqueta dels acusats de la Secció Quarta aquest matí. Es tracta d'Alison Dias, de 21 anys, i d'Ivan Flores, de 43 anys, tots dos brasilers. La fiscal demanava per al primer un total de 20 anys de presó per dos delictes d'abús sexual: un per haver-la penetrat i l'altre per haver subjectat la noia mentre un altre company abusava d'ella. En el cas de Flores, la fiscal demanava deu anys de presó per un delicte d'abús sexual. Aquest acusat es trobava en presó preventiva perquè quan van succeir els fets estava en situació irregular al país. Els advocats d'ambdós en demanaven l'absolució.

Pacte entre les parts

Aquest matí, minuts abans de celebrar-se la vista, les parts han arribat a un pacte per rebaixar la pena. Els dos acusats han reconegut haver penetrat la menor, però Alison Dias -a qui la fiscalia imputava dos delictes d'abús sexual- no ha admès haver subjectat la noia per les espatlles per immobilitzar-la mentre un altre company abusava d'ella.

Després de la breu declaració dels homes, la fiscal ha rebaixat la demanda i ha sol·licitat una pena de cinc anys i sis mesos de presó per als processats i una indemnització de 8.000 euros que cadascun d'ells haurà de pagar per compensar els danys morals causats a la víctima. Així mateix, també se'ls prohibeix acostar-se a la jove a menys de 500 metres durant 12 anys. La fiscal ha demanat també la possibilitat de commutar la pena per l'expulsió del territori estatal dels dos homes.

Es dóna el cas que un dels acusats ja estava empresonat per no tenir els papers en regla i, mentre s'ha instruït el cas, al segon li ha caducat el passaport. El judici ha quedat vist per a sentència.