Multa de 3.000 euros a la propietària de pisos Barceló per no reformar-los

L'Ajuntament de Girona es planteja fer les obres de manera subsidiària perquè considera que hi ha "urgència social"

Les gestions entre l'Ajuntament de Girona i la propietària dels pisos Barceló fa anys que duren. Segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, existeix un conveni on la propietària es compromet a fer les obres de reforma d'aquests pisos que estan molt degradats i, fins i tot, estan apuntalats per garantir la seva estabilitat. Les obres havien de començar fa temps i ja a l'estiu del 2010 es van buidar una dotzena dels 40 pisos perquè semblava que la primera fase dels treballs començaria de manera imminent.

No obstant això, encara no s'ha fet cap moviment i, per això, el consistori ha enviat dos requeriments a la propietària de l'immoble. El primer va ser poques setmanes després que CiU entrés a governar i, com que la propietat no ha fet res, l'ajuntament ha decidit fer un segon requeriment ja acompanyat de sanció econòmica. El regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, ha explicat que la sanció és de 3.000 -"ens regim pels barems que marca la llei", justifica- i que n'hi poden haver més si la propietat no inicia les obres a què es va comprometre en el seu dia.

Ribas ha lamentat que aquest cas hagi estat aturat durant anys i que l'anterior govern municipal no hagi trobat una sortida per a les famílies que viuen en "condicions precàries" en aquests pisos. "La propietària es va limitar a entrar un escrit al registre dient que no tenia diners i aquí va quedar tot", ha manifestat Ribas, que remarca que la voluntat del consistori és que es compleixi el conveni que en el seu dia van acordar les dues parts. El regidor ha explicat que la propietària s'ha posat en contacte amb ell "després d'anys de no reunir-se amb ningú" i que li ha demanat que se li retiri la sanció, cosa que Ribas no pensa fer. "Els convenis estan per complir-se i no podem fer distincions", ha manifestat.

L'ajuntament ha donat una setmana a la propietària per presentar un informe tècnic acreditat per la CECAM sobre l'estat estructural de l'edifici. Ribas ha explicat que un dels tècnics d'Urbanisme també participarà de la redacció de l'estudi. El regidor ha explicat que, en principi, no tenen constància que els blocs tinguin problemes estructurals perquè fa temps que estan apuntalats. Ara bé, considera que és un cas "d'urgència social" per les condicions en què viuen les famílies que habiten els pisos.

L'ajuntament podria actuar subsidiàriament

El regidor reconeix que si no troben una sortida amb la propietària l'ajuntament podria acabar fent les obres de manera subsidiària, és a dir, el consistori executaria els treballs i després en reclamaria el pagament a la titular dels immobles. Ribas ha avançat que si l'estudi detecta problemes estructurals greus es desallotjaran totes les famílies "amb caràcter urgent". Ribas alerta però que aquesta és una "operació complexa" tant des del punt de vista urbanístic com econòmic (cal tenir una partida per pagar les obres) i social, perquè caldrà reallotjar les famílies. "Qualsevol reubicació es farà parlant amb la gent afectada i també amb els barris, no imposarem res ni prendrem decisions aleatòries", ha avançat el regidor.

Tot i que l'informe no determini problemes greus, Ribas ha assegurat que els pisos s'han de rehabilitar i que, si la propietària no ho fa, l'ajuntament iniciarà els tràmits per fer-ho de manera subsidiària.

Per la seva banda, la regidora de barri, Isabel Muradàs, ha manifestat que fins ara només han pogut visitar els pisos per fora i que desconeixen quin és l'estat dels habitatges per dins i les condicions amb què hi viuen les famílies. "Aquest és un tema que ens preocupa", ha declarat.