'L'estrella Michelin és un honor però també un repte per esforçar-nos més'

El propietari del restaurant Els Brancs de Roses té preparat obrir l'establiment amb "aires renovats" el proper abril

L'any 2008 ja van estar nominats per la prestigiosa guia vermella però es va quedar en un intent. Ara, els ha arribat la seva primera estrella, sense que s'ho esperessin però conscients que hi ha hagut tot un treball al darrere. Des del 2009 que el xef Javier Cabrera, de només 30 anys, està implicat en el projecte. "És molt creatiu i viu amb passió la gastronomia", explica un dels propietaris que aquest matí ha representat a tot l'equip que es troba en preparació per la pròxima temporada. El granadí s'ha format amb grans cuiners com ara Ferran Adrià i també al restaurant Arzumendi, que ahir mateix va rebre la seva tercera estrella Michelin.

La marca gastronòmica

La cuina d'Els Brancs -que pren el nom de les dues illes que es poden veure quan se surt a la terrassa per gaudir d'unes idíl·liques vistes de la platja Bonifaci- és "una cuina catalana d'autor que es basa en els ingredients i els productes de la regió" i que fa una "reconversió" dels plats més coneguts.

La paleta de colors del xef està formada per 250 ingredients, explica Veitl, que li van servir per elaborar els 17 plats del menú degustació de l'any passat, els 10 de la versió reduïda i la trentena que es podien trobar a la carta. Un dels que va tenir més èxit va ser l'anomenat 'Fusió de música, pintura i gastronomia", en què el xef es presentava a taula i pintava literalment el plat amb els ingredients alhora que feia música.

La pròxima temporada és encara una incògnita i ara que tenen l'estrella Michelin es guarden amb més reserves els detalls. Canviaran la decoració i la carta del restaurant. "Serà una sorpresa", afegeix amb misteri el propietari.

Pensant en la satisfacció del client

Quan miren enrere asseguren que el camí que els ha portat fins aquí ha estat buscar l'excel·lència de cara al client. "Hem arribat a un nivell d'estrella però el que buscàvem realment era la satisfacció del client i ensenyar-li les novetats de la nostra cuina", afirma Veitl.

Seguint aquesta filosofia, els responsables del negoci han decidit aprofitar l'hivern per actualitzar les instal·lacions. Estan renovant sis habitacions de les 32 que tenen en total i estan preparant també un canvi en la decoració del menjador.

Les reserves fins ara ja anaven a bon ritme i des d'avui ja comencen a notar l'"efecte estrella". El mes d'abril ja està complet i ara donen taula a partir del maig. El menjador té capacitat màxima per a 35 persones.

A Catalunya, la guia ha reconegut un total de sis establiments amb la seva primera estrella, entre els quals hi ha Els Brancs. Es tracta de Les Magnòlies a Arbúcies (Selva), el Dos Palillos, el Koy Shunka i el Nectari a Barcelona, i el Lluerna de Santa Coloma de Gramenet.