Els promotors del parc eòlic de Roses neguen tenir finalitats especulatives

Volen aclarir que no està en una zona protegida i critiquen la filtració de l'informe del ministeri

Els promotors del parc eòlic marí de Roses (Alt Empordà) –Parc Tramuntana- neguen tenir finalitats especulatives, tal i com denunciava a aquest diari la plataforma contrària al projecte. Els promotors demanen tenir un debat "rigorós i a l'alçada del canvi climàtic".

En un escrit de deu punts, les empreses que volen tirar endavant el Parc Tramuntana asseguren que sempre han apostat per la transparència i el diàleg i neguen la voluntat d'especular amb recursos públics. En aquest sentit, recorden que s'han reunit més de 40 vegades amb actors afectats per tal d'adaptar el parc a les necessitats dels municipis.

Des del Parc Tramuntana neguen també que la zona on està projectat sigui reconeguda com a "zona de fragilitat ecològica", tal i com denunciava la plataforma contrària. També asseguren que aquest tipus d'instal·lacions ja estan operant i remarquen que països com França, Itàlia o Grècia, tots ells del Mediterrani, estan desenvolupant projectes d'eòlica marina flotant amb una potència similar als 500MW.

També desmenteixen que no existeixin aerogeneradors de les capacitats proposades i asseguren que l'impacte del parc serà "infinitament menor" que si fos tecnologia fixa. Els promotors del parc recorden que estan seguint "les pautes més exigents" recomanades per a la realització dels Estudis d'Impacte Ambiental per a conèixer amb exactitud les possibles afeccions del parc i proposar les mesures mitigadores que corresponguin.

Finalment, concreten que els paràmetres de funcionament no es basen "en hipòtesis", tal i com assenyala la Plataforma, sinó en "mesures tècniques de camp" com l'onatge, el vento les corrents.

Tal i com va explicar El Gerió Digital aquest dimecres, la plataforma Stop al macroparc eòlic marí de la Costa Brava Nord considera que el projecte previst al golf de Roses (Alt Empordà) té finalitats "especulatives" amb l'objectiu d'obtenir "recursos públics" i alerta que la zona on es pretén instal·lar no només està classificada com una zona "d'exclusió" sinó que també es troba en un espai de gran "fragilitat ecològica".

La plataforma veu "prematur" el tràmit d'avaluació ambiental i alerta que el parc preveu utilitzar una tecnologia innovadora "sense cap referència operativa" i uns generadors d'alta capacitat, "que encara estan en fase de desenvolupament". Des del Parc Tramuntana, però, recorden que el Document Inicial del Projecte (DIP) és un "tràmit potestatiu inicial", previ a la tramitació administrativa, que "no reflecteix el disseny final, sinó que exposa la informació disponibles sobre l'emplaçament, la visió del projecte, i proposa alternatives".

Els opositors al projecte han presentat un extens informe en resposta a la consulta prèvia feta pel Ministeri per a la Transició Ecològica.