El Figueres es MOU oferirà 15 propostes artístiques i una residència de companyies al castell

El festival de dansa i arts del moviment se celebrarà de l'1 al 4 de juliol

El festival de dansa i arts en moviment, Figueres es MOU, torna a l'espai públic en la seva vuitena edició. Ho fa amb novetats i amb l'objectiu de consolidar l'esdeveniment com una cita de referència. El certamen se celebrarà durant quatre dies, de l'1 al 4 de juliol, i tindrà lloc al castell de Sant Ferran, la plaça Josep Pla, l'Auditori dels Caputxins o la plaça Catalunya. Totes les actuacions requeriran inscripció prèvia i tindran control d'aforament per la covid-19.

En total, oferirà una quinzena de propostes artistes de la mà de companyies nacionals i internacionals i, per primera vegada, donarà suport a la creació contemporània amb una residència per a quatre d'elles al castell de Sant Ferran. En concret, quatre companyies (Haa Collective, Tres Tristes Tios, Miquel Barcelona i l'artista Amer Kabbani) s'instal·laran a la fortalesa des de finals de juny i fins que acabi el festival.

Durant la seva estada, ultimaran les seves propostes -algunes encara en fase de creació- i les presentaran al festival. Amb aquesta iniciativa, els promotors de l'esdeveniment busquen "propiciar" un diàleg entre el públic i els artistes però també amb els equipaments de la ciutat.

El festival s'inaugurarà l'1 de juliol amb una obra de l'intèrpret figuerenc Rober Gómez, que ha creat especialment per a l'ocasió i que es podrà veure al Museu de l'Empordà. El certamen se suma així a l'aniversari de l'equipament. El mateix dia, la biblioteca programarà la proposta 'Transmissions: conferència ballada sobre Danses Urbanes', a càrrec de Guille Vidal-Rivas & Javi Casado. El Kolektivo Konika tancarà el primer dia d'actuacions amb un espectacle de circ contemporani 'La punta de mi nariz', a la plaça Josep Pla.

L'endemà, la plaça Josep Pla concentrarà tres propostes de petit format: 'Dopple-leo Lokke', de la companyia Olatz de Andrés; 'Adama', de Marcat Dance i 'Per se', de la companyia Esa Gente, formada per Maria Casares i David Tornadijo, premi del públic del Certamen Coreogràfico de Madrid. La jornada es clourà al castell amb la proposta dels barcelonins Haa Collective, que hi estrenaran la seva peça 'Picadero'.

El dissabte 3 de juliol es podrà veure l'espectacle de la companyia francesa Bivouak cie, amb una peça de dansa aèria i acrobàcia a la plaça Josep Pla. El mateix dia hi haurà tres espectacles més: el de Titoyaya Dansa, Colectivo Banquet i de la companyia UnaiUna. El festival es tancarà el 4 de juliol a Sant Ferran amb les propostes de les altres companyies residents.

Com a prèvia del certamen, el mes de maig s'ha estrenat l'espectacle creat dins del projecte cultural 'Mapa de Ball', amb coreografia de Sònia Gómez, i en el què han participat un miler de nois i noies d'onze instituts de secundària de la comarca.

Creixent durant vuit anys

Durant la presentació de la programació, el seu director, Roger Fernández, s'ha mostrat satisfet per l'evolució que ha experimentat el festival durant aquests vuit anys i ha defensat la vocació del certamen de fer "accessible" i "democratitzar" la cultura.

Per la seva banda, l'alcaldessa, Agnès Lladó, ha lloat la qualitat de la programació i ha dit que cal tornar a omplir els carrers i places de "dansa i moviment". El regidor de Cultura, Alfons Martínez, també ha defensat la "millora" que ha experimentat el festival des dels seus inicis i la forma en què ha sabut "entrellaçar les seves propostes amb els equipaments de la ciutat".