El Govern acorda obrir línies d'ajuts i Montilla pacta amb Zapatero aplicar la Llei de catàstrofes

Catalunya s'hi podrà acollir a partir de l'aprovació d'un reial decret

En la roda de premsa posterior al Consell de Govern, Nadal ha explicat que s'han obert línies d'ajuts per a diversos col·lectius afectats, tot i que no s'han especificat les quantitats. Una d'aquestes línies estarà destinada als ajuntaments, perquè puguin fer front a les despeses de caràcter extraordinari que han hagut d'afrontar, per exemple, amb la instal·lació de pavellons esportius per a les persones que es van trobar atrpades.

En relació amb els ajuntaments, també s'ha acordat plans d'ocupació en col·laboració amb els ajuntaments per a la neteja de boscos, lleres de rius i espais públics. De fet, una altra línia d'ajuts i subvencions prevista està destinada als propietaris de boscos per a la seva neteja, sobretot amb vistes a l'estiu i minimitzar el risc d'incendi.

Nadal no ha especificat les quantitats de cap d'aquests ajuts, amb la previsió que la setmana que ve es pugui aprovar un decret que ho especifiqui. En tot cas, ha assegurat que hi haurà partides extraordinàries per fer front a aquests recursos. D'altra banda, Nadal ha explicat que el president de la Generalitat, José Montilla, ha acordat amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que Catalunya es pugui acollir a les previsions de la Llei de catàstrofes recentment aprovada a l'Estat. Es tracta d'una llei que contempla ajudes directes per danys personals i materials, o beneficis fiscals, entre d'altres, en la recuperació de zones afectades per les catàstrofes.

El conseller no ha donat concrecions sobre com s'aplicaria, però ha dit que es produirà 'un reial decret estenent a Catalunya les previsions i els beneficis d'aquesta llei' que, ha recordat, va ser publicada 'dos dies després del temporal de neu a Catalunya i amb efectes d'abans de l'11 de març'. Nadal ha remarcat que 'per dies hi cap que Catalunya s'hi aculli' i que així ho han acordat en una conversa els dos presidents.

Una altra actuació en col·laboració amb el govern espanyol anirà dirigida a la recuperació de platges del Maresme i d'un sector de la Costa Brava que han patit la 'pràctica pèrdua de sorra' com a conseqüència del temporal. A més, caldrà també arribar a acord amb Adif i el Ministeri de Foment per protegir la via ferroviària que hi passa arran de costa.