Treballadors del Palafrugell Gent Gran reclamen pel jutjat l'accés a jubilacions parcials

Afirmen que l'empresa "nega el dret" a una treballadora que compleix els requisits

Treballadors de la residència Palafrugell Gent Gran (Baix Empordà) han decidit recórrer als tribunals per denunciar que l'empresa està "vulnerant" els seus drets impedint l'accés a jubilacions parcials. "És el nostre dret, però al Patronat de la Fundació i al nostre gestor el SSIBE no els sembla adient ja que hi ha d'aportar una quantitat de diners", critica el comitè en un manifest que han llegit a les portes del centre.

Assegura que ha intentat dialogar per arribar a acords però que "a l'altre costat no hi ha ningú". Per això, subratllen que no han tingut cap altra opció que interposar una demanda. El comitè assegura que nou treballadores s'han pogut jubilar però que ara l'empresa li nega el dret a una empleada que compleix els requisits.

"Aquesta feina és molt dura i no ens veiem capaces de treballar fins als 67 anys", ha afirmat la presidenta del comitè d'empresa, Rosa Moreno. Els treballadors de la residència Palafrugell Gent Gran (Baix Empordà) han decidit presentar una demanda als tribunals perquè afirmen que l'empresa està vulnerant un dret recollit al pacte de subrogació rubricat el 2006 que preveu que els empleats es puguin jubilar parcialment amb un contracte de relleu.

Segons han denunciat aquest dimecres, des d'aleshores nou treballadores s'han jubilat seguint aquest sistema però ara l'empresa ha rebutjat la petició d'una empleada, que té 62 anys, per acollir-s'hi. "Els que haurien de fer és tenir una mica d'empatia amb aquest personal que ha donat tant de si, sobretot durant aquest any tan complicat", ha afegit Moreno. El comitè sosté que aquesta treballadora compleix els requisits tant d'edat com d'anys treballats i temen que si ara no porten el cas a la justícia acabi sent un bloqueig que afecti el futur de tota la plantilla: "Hi tenim dret".

Moreno ha remarcat que els treballadors n'estan "tips" que l'ajuntament de Palafrugell i els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) es passin "la pilota un a l'altre" i mentrestant les peticions de millores o de reclamació de drets de les plantilles no s'abordin. Segons exposen, la residència és una Fundació 100% municipal però de gestió privada i asseguren que això "juga amb la vida de les persones a base de rebaixar la qualitat del servei i les condicions laborals de les treballadores per tal d'abaratir costos".

La presidenta del comitè ha lamentat que els hi tanquin les portes a dialogar per intentar arribar a acords i el paper tebi que juga l'ajuntament que tampoc s'arromanga per escoltar les seves reclamacions: "Nosaltres a la taula hi som però és que a l'altre costat no hi ha ningú".

Els treballadors exposen que durant la pandèmia, en un dels centres de la demarcació més afectat per la covid-19, s'han evidenciat "les mancances que pateix el col·lectiu, amb unes càrregues de treball que no es poden assumir a determinada edat, una precarietat molt acusada i una formació baixa". El comitè critica que l'empresa "ven uns serveis de qualitat a les persones grans" però que això és a costa de "rebaixar drets i condicions laborals a les treballadores".

A banda d'interposar la demanda, vehiculada a través de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), el comitè també convocarà concentracions setmanals per visualitzar la situació. "Amb els aplaudiments no es pot emplenar la nevera, per això lluitarem fins a aconseguir allò que es va signar amb tant d'esforç", recull el manifest.

"La nostra jubilació no està en venda, amb el futur de les nostres companyes no s'hi juga. Anirem fins on calgui per aconseguir que se'ns doni el que ens pertoca", ha dit Moreno. Els treballadors també critiquen que l'empresa al·legui manca de recursos quan el Govern ha increment del 4% a les tarifes de les residències: "Volem saber on van aquests diners i per què no pot ser per al nostre benestar".