ERC: 'Hi ha base jurídica perquè Catalunya segueixi dins l'UE una vegada independent'

La número 2 per Barcelona assegura que una ERC forta "és clau" per consensuar un full de ruta amb CiU

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) insisteix que no és cert el "discurs de la por" que volen vendre des de Madrid assegurant que Catalunya quedaria fora de la Unió Europea si s'independitza. Segons ha detallat Marta Rovira, no hi ha cap base jurídica que digui que quan una regió europea decideix independitzar-se ha de començar de nou el procés d'ingrés a l'UE.

De fet, Rovira ha exposat que hi ha suficient base per creure que Catalunya continuarà formant per de l'UE. ERC esgrimeix una possibilitat jurídica, que és que l'UE admeti una ampliació que podria incloure tant Catalunya com Escòcia o, arribat el moment, el País Basc. A més, Rovira també ha especificat que hi ha altres arguments que fan pensar que l'UE no prescindirà de la Catalunya independent com ara que és un contribuent net que dóna més del que rep, que hi ha unes 4.000 multinacionals amb capital d'altres països europeus com França o Alemanya a qui no interessarà la sortida de Catalunya de l'UE i també que és clarament una zona de pas de mercaderies perquè el 70% del que exporta Espanya surt de la península a través de Catalunya.

Marta Rovira ha detallat que hi ha diversos experts que ja consideren que el país viu una quarta onada independentista després de la darrera viscuda amb el desmembrament de l'URSS. Segons Rovira, aquesta onada podria incloure el Quebec, Escòcia, Grenlàndia, Flandes, Catalunya i el País Basc.

La número 2 d'ERC ha recordat el full de ruta cap a la independència que han elaborat i que passar per esgotar totes les possibilitats de consulta amb la ciutadania i, quan no sigui possible fer cap tipus de referèndum, acabar emparant-se en el principi universal democràtica per proclamar la independència de Catalunya.

Rovira ha lamentat que el full de ruta de CiU, el que presumiblement continuarà essent primer partit de Catalunya, encara no estigui del tot clar i diu que hi ha detalls que per a ERC són incongruents. Per això, creu que cal una ERC molt forta a Catalunya per poder, si cal, convèncer CiU a l'hora de traçar un camí que acabi amb la independència.