La UdG mostre en un nou web els fenòmens naturals a través d'imatges de satèl·lit

Edusat és un web adreçat a docents, investigadors i ciutadania

La Universitat de Girona (UdG) ha desenvolupat Edusat, un web ple de recursos educatius, obert i disponible per a docents, investigadors i ciutadania en general que té com a objectiu facilitar la divulgació i la comprensió dels fenòmens naturals a través d'imatges per satèl•lit.

Observar el planeta des de l'espai és avui en dia més fàcil que mai gràcies a les tecnologies de la informació geogràfica, que permeten saber des de qualsevol lloc del mon on i per quin motiu passen alguns fenòmens. La tedetecció –la ciència que s'ocupa d'obtenir informació de la Terra a través de l'ús de dronsa, satèl·lits o avions- permet identificar què està passant en un punt i investigar-ne l'impacte sobre el territori. En aquest context, la UdG ha posat en marxa aquesta plataforma que permet explicar aquests fenòmens a un públic no especialitzat.

L'eina posa a l'abast de tothom un recurs que mostra el potencial de les imatges de satèl·lit i el seu ús a partir de casos pràctics per a l’anàlisi d’esdeveniments naturals i de problemàtiques socioambientals.

A partir dels recursos que ofereix Edusat, és possible aprendre a identificar, controlar i analitzar les transformacions en la superfície terrestre produïdes pel canvi ambiental global: des de la desforestació de la Amazona fins a l'impacte del temporal Glòria o el retrocés de la glacera a l'Aneto. A partir de diferents casos pràctics, els usuaris podran identificar fenòmens naturals com incendis forestals, el desglaç de les glaceres, la desforestació o el creixement urbanístic, a la vegada que aprenen a explorar i processar les imatges per obtenir-ne uns resultats. “En definitiva, aprenen a prendre el pols de la Terra”, afirma Laura Olivas, membre del Servei de SIG i Teledetecció (SIGTE) de la UdG.

El web Edusat ja està disponible en tres idiomes (català, castellà i anglès) i s'ha desenvolupat amb el finançament de Cordinet així com de l'Institut de Medi Ambient, del Departament de Geografia i del Consell Social de la Universitat de Girona.

D'altra banda, la disponibilitat d'imatges és possible gràcies al programa europeu Copernicus d'observació de la Terra. La European Space Agency (ESA) ofereix de manera lliure i gairebé a temps real milers d'imatges captades pels satèl·lits de la seva missió amb l'objectiu que tant la ciutadania com les persones expertes puguin utilitzar-les obertament per avaluar l'estat de salut de la Terra.