'Quebec-Barcelona' encisa al públic del Festival Temporada Alta

Uns 150 espectadors han gaudit de la nova obra de Mercè Sarrias dirigida pel quebequès Philippe Soldevila

Després de l'estrena i l'èxit d''En defensa dels mosquits albins' l'any 2007, la seva autora, Mercè Sarrias, va rebre l'encàrrec d'escriure un text que connectés Catalunya i el Quebec, dos territoris separats per un oceà però que, segons el director Philippe Soldevila "son germans, estan units i comparteixen la reivindicació d'una identitat pròpia". Soldevila volia realitzar una peça teatral que unís actors catalans i quebequesos i que, al mateix temps, llances un missatge clar.

D'aquí va sorgir 'Quebec-Barcelona' un projecte internacional, una comèdia agredolça que es va estrenar al Quebec i que aquest dissabte s'ha representat dins del Festival Temporada Alta a la Sala Planeta de Girona que s'ha omplert de gom a gom per acollir aquesta nova proposta. Aquesta nova obra narra de forma divertida i còmica la història de dues dones, l'Ann i la Laia, que durant unes setmanes intercanvien les seves cases, el seu entorn físic i emocional. Les protagonistes carreguen els problemes a les seves maletes, creuen l'Atlàntic i la distància les ajuda a entendre millor les realitats, les situacions i les dificultats que han deixat endarrere.

D'una banda, l'Ann, del Quebec, fuig d'una situació sentimental difícil buscant el fantasma d'un oncle llunyà i la seva història d'amor. D'altra banda, la Laia, fuig després d'una experiència traumàtica mentre feia de mestre. Les dues son cosines llunyanes i s'intercanvien els seus amics i les seves cases. Els intèrprets, dos actors del Quebec i dos de catalans, donen vida als personatges d'aquesta història internacional amable que, en alguns moments, es torna amarga i directe. "El missatge de l'obra és que acceptis el teu present, sàpigues gaudir-lo i no visquis en mons ideals, no projectis coses impossibles de cara al futur", ha ressaltat l'autora, Mercè Sarrias.

Un dels aspectes essencials de la peça és el muntatge, l'ambientació i, sobretot, el tractament de les llengües i els subtítols. 'Quebec-Barcelona' barreja català i francès però en tot moment pots escoltar o veure subtitulats els dos idiomes. "Volíem que la lectura fos part del muntatge", ha assenyalat la creadora. D'altra banda, la peça també reflexiona sobre el paper del turisme, la distància i l'espai d'individualitat de cada persona. "Tot i que les distàncies són curtes i tenim molta tecnologia quan visitem un altre país sempre som turistes", ha ressaltat Sarrias.

L'obra que ja es va estrenar al Quebec gran èxit d'afluència i crítiques pujarà als escenaris de la Sala Beckett de Barceloan fins al 9 de novembre.