Recuperen més de 6 MEUR d'una estafa piramidal d'un broker de Girona establert al Regne Unit

El principal investigat es troba en presó provisional des del 2019

Els Mossos d'Esquadra i la Policia de West Yorkshire del Regne Unit han posat a disposició de les autoritats judicials espanyoles més de 6 milions d'euros (MEUR) en el marc d'una investigació per una estafa piramidal en la qual el frau ascendiria a més de 15 MEUR i hi hauria més de 200 perjudicats.

El principal investigat és un suposat broker de Girona que des del Regne Unit oferia rendibilitats elevades als inversors i que està en presó provisional des del 2019 per ordre dels jutjats que n'instrueixen la causa. La investigació ha estat coordinada en el marc d'EUROPOL i els diners s'han recuperat a través de la Comissió del Joc del Regne Unit. Si així es determina en el procés judicial, es faran servir per rescabalar les víctimes.

La investigació va començar el març del 2019 quan els Mossos van rebre a Girona una denúncia per la desaparició suposadament voluntària del principal investigat. En pocs dies van començar a rebre més denúncies de diferents persones que haurien estat víctimes d'una estafa piramidal comesa per a quest suposat broker.

Fruit de les diferents gestions policials l'abril del 2019 es va detenir la persona investigada i va passar a disposició dels jutjats de Girona, que van decretar presó provisional.

La investigació ha estat realitzada per agents de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC), adscrits a la Unitat Central d'Estafes i Mitjans de Pagament (UCEMP), i va comptar des de l'inici amb la col·laboració de les autoritats policials del Regne Unit, coordinada per EUROPOL, ja que en els darrers anys el principal investigat hauria residit i gestionat les suposades inversions des d'aquest país.

Els Mossos van tenir coneixement que la Policia de West Yorkshire ja havia obert feia uns mesos una investigació a la mateixa persona per fets similars.

Davant d'aquests fets, els dos cossos policials es van coordinar per intercanviar-se la informació de la qual disposaven. El juny del 2019 va tenir lloc una reunió entre les dues policies a la seu d'EUROPOL a la Haia, on van posar en comú les dues investigacions per planificar i coordinar les diligències i gestions.

En existir un procediment obert a Girona, la DIC va assumir la direcció de la investigació, però en estreta col·laboració amb la policia anglesa, ja que existien diversos fons monetaris i béns intervinguts per les autoritats britàniques.

Les autoritats policials del Regne Unit van informar que el principal investigat s'hauria gastat diversos milions de lliures en el joc d'atzar, apostes i casinos del país. Fruit d’aquesta informació, la Comissió del Joc del Regne Unit (la Gambling Commission) va començar a investigar diferents operadors i empreses d'apostes per si havien infringit les normes establertes al Regne Unit. Aquest fet podria permetre a les autoritats britàniques destinar els imports de les sancions, totalment o en part, per rescabalar les víctimes.

Després de més dos anys d'estreta col·laboració policial i una vegada la Gambling Commission va imposar finalment una sèrie de multes i sancions econòmiques per les diferents irregularitats comeses, a finals d'abril la Policia de West Yorkshire va transferir a les autoritats judicials espanyoles més de 6 MEUR.