Cau entre un 25 i un 50% la producció de mel a les comarques gironines

Els apicultors gironins xifren en unes 200 les caixes cremades per les flames

Els més afortunats, hauran fet un 25% menys de mel. Es tracta dels productors professionals, amb més de 500 caixes al seu càrrec, que traslladen les abelles a zones com ara els Pirineus a la recerca de les millors zones. A la pràctica, vol dir que si abans podien extreure 20 quilos de cada caixa, aquesta temporada n'hauran fet uns quinze quilos per unitat. En canvi, els que han optat per estar-se quiets, poden haver produït la meitat de mel en comparació amb altres anys, segons càlculs de l'associació. El principal factor de la davallada ha estat la sequera que s'ha viscut durant la primavera.

Unes 200 caixes cremades

Des de l'associació, no es descarta que puguin tenir coneixement de més caixes però consideren que la gran majoria dels afectats ja ho han comunicat a l'associació. Calculen que les flames van cremar unes 200 caixes. Tots els seus propietaris seran compensats a través de les respectives assegurances. Els apicultors preveuen que no podran tornar a la zona cremada fins d'aquí a dos anys, el temps necessari perquè la flora es regeneri i tornin a brotar les plantes i sortir flors. Mentrestant, s'han ofert altres zones on col·locar els ruscos perquè els afectats puguin continuar produint mel.

Pel que fa a la presència de la vespa asiàtica, l'espècie invasora que mata les abelles i arrasa els ruscos, s'haurà d'esperar a la pròxima primavera per veure fins a quin punt s'ha escampat. De moment, els apicultors continuen col·locant trampes per evitar que entri a les caixes. A finals del 2011, els apicultors gironins van tenir la confirmació de l'arribada de la 'vespa velutina' en una finca de Fortià. Fins llavors, se sabia que ja havia arribat a la Catalunya del Nord i que era qüestió de temps que arribés a l'Alt Empordà.