Les famílies de l'escola de Ventalló es manifesten per reclamar la construcció del nou edifici

El Departament d'Educació manté que el centre està en la llista de prioritats

Les mobilitzacions per desencallar la construcció de la nova escola de Ventalló (Alt Empordà) es mantenen i aquesta tarda s'ha fet una manifestació en què hi ha participat pares i alumnes del centre. Tots ells han sortit de l'escola actual quan s'han acabat les classes per anar fins als terrenys on està prevista la construcció del nou centre. L'objectiu de la protesta era reclamar al Departament d'Educació que accelerés la construcció de la nova escola.

Amb els crits de "volem la nova escola ja!" i una pancarta amb el mateix eslògan, els alumnes i les famílies han enfilat camí per alguns dels carrers del municipi, passant per l'Ajuntament i fins a la zona de la llar d'infants i el poliesportiu, on es preveu la construcció de la nova escola.

La presidenta de l'Associació de Famílies d'Alumnes de l'escola, Vanesa Olmos, ha insistit que l'edifici actual està en un estat "deficient" i per això creu que és "urgent" que el Departament d'Educació adjudiqui la construcció del nou centre. Olmos ha recordat que "les obres podrien començar demà mateix". De fet, fa onze anys que aquestes obres estaven adjudicades i s'havien de començar. Però les eleccions a la Generalitat d'aquell moment van paralitzar el projecte i el canvi de govern va fer que la construcció s'ajornés 'sine die'. Tot i així, Olmos ha afirmat que porten "molts anys esperant" i per això han decidit mobilitzar-se. La presidenta de l'AFA ha recordat que les "condicions" de l'escola són "molt deficients" per diversos motius.

Per una banda, el centre està en una zona inundable i l'any 1987 ja va entrar aigua a l'escola. Carme Tubert és la mare d'uns exalumnes de l'escola que recorda com a l'octubre d'aquell any els va trucar el mestre de l'escola per demanar-los que anessin a treure'l amb el tractor. Segons Tubert, aquell dia "va entrar aigua fins a una alçada de dos metres" i això va fer que s'arranquessin "les parets de davant".

Aquesta inundació va passar arran de la crescuda del torrent que passa molt a prop de l'escola. Aquells fets van obligar als alumnes a traslladar-se al Teatret, un edifici municipal, durant dos anys. Mentrestant es va arreglar tot l'edifici, però el principal problema és que segueix estant en territori inundable.

La Noe és la mare d'uns alumnes de l'escola i també ha lamentat que el pis de dalt "està apuntalat" pel mal estat de l'edifici. Això fa que les famílies "estiguin intranquil·les" cada vegada que plou, perquè temen que "caigui el sostre" o s'inundi l'escola.

Però més enllà de l'estat de l'edifici, la presidenta de l'AFA també ha recordat que no hi ha prou espai. De fet, l'edifici actual no té menjador. Això obliga a tots els nens que es queden a dinar a haver d'anar a un altre espai del poble. "No és una excursió puntual, sinó que cada migdia s'han de desplaçar per menjar", ha insistit Olmos. Per la presidenta de l'AFA això suposa un risc perquè exposen l'alumnat als cotxes que passen per Ventalló fins arribar a l'espai on mengen cada dia. Per altra banda, al pati encara hi ha un dipòsit de gas propà i això preocupa a les famílies.

Educació manté la construcció com una prioritat

El Departament d'Educació ja ha anunciat que la construcció de la nova escola de Ventalló és una de les prioritats. El director dels serveis territorials a Girona, Martí Fonalleras, confirmava fa uns dies a l'ACN que el centre està "entre els primers" de la llista d'edificació. A més, Fonalleras recordava que l'escola no formava part del llistat quan l'actual conseller d'Educació va entrar en el càrrec, però que en el moment de conèixer la situació han treballat per accelerar la construcció de l'escola.

Tot i així, la presidenta de l'AFA no s'ha mostrat satisfeta amb les respostes. Olmos ha assegurat que desconeixen "quins són els criteris" amb els quals es fa el llistat d'edificiació i per això ha remarcat que volen una "resposta més concreta". En la mateixa línia, la Noe ha afegit que està "indignada" amb Educació i exigeix "fets". "Portem molts anys així i si no es desencalla aviat tindrem un problema molt gran", ha reblat la mare.