Els Festivals de Senderisme s'estenen a les onze comarques que integren la marca turística Pirineus

Els esdeveniments ofereixen rutes guiades i activitats per conèixer el territori

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben a la sisena edició amb un rècord de 13 esdeveniments programats entre els mesos de maig i octubre, quatre dels quals serà el primer cop que s'ofereixin. A més, la iniciativa s'estén, per primera vegada, a les onze comarques que integren la marca turística Pirineus –les considerades de muntanya i l'Alt Empordà- . La iniciativa, amb esdeveniments d'entre dos i set dies, ofereix a un públic ampli rutes guiades a peu per conèixer el territori i activitats culturals i gastronòmiques complementàries.

Entre ells, hi ha el Festival Camina el Berguedà (14-16 de maig), Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà (21-23 de maig), el Garrotxa Volcanic Walking (28-30 de maig), el Cerdanya Happy Walking (10-13 de juny), el Festival Camina Pirineus Alt Urgell (23-27 de juny), el Val d'Aran Walking Festival (28 juny-4 de juliol), el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus (15-18 de juliol), el Summit Val d'Aran Festival (23-29 d'agost), el Senderi-Festival de Senderisme de Sort o l'Alt Empordà Sea Walking (24-26 de setembre).

D'aquests, quatre es programen per primer cop. Així, el Festival Camina Pirineus Alt Urgell coincidirà amb la baixada de les falles d’Alàs, la més antiga de Catalunya. El Summit Val d'Aran Festival es dirigeix a persones experimentades i amb bona condició física, amb ascensions als cims més alts de la vall. Pel que fa al festival de Sort, permetrà conèixer els paisatges de la vall d'Àssua, que van inspirar l'artista de renom internacional Santi Moix. Finalment, el festival del Solsonès, inclourà ascensions al massís del Port del Comte, rutes per la via ferrada de Canalda i també passejades pels carrers de Solsona.

El director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins, ha definit els Festivals com "una iniciativa del territori" que ha permès aglutinar diferents projectes pirinencs i que "defineix el senderisme com a eix central, amb guies intèrprets locals, on tots el públics hi son benvinguts i on els productes locals aporten un valor afegit".

Els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals a càrrec de guies locals i també activitats complementàries per a la descoberta del patrimoni cultural, natural i gastronòmic de les valls pirinenques. A diferència de les fires turístiques, que se solen celebrar en un recinte o pavelló, els festivals estan descentralitzats. Així, les activitats es reparteixen pels diversos indrets, incloent-hi espais naturals d’alt valor, com ara si parcs naturals i l'únic parc nacional de Catalunya. Aquests esdeveniments s'inspiren en els 'walking festivals' dels països centreeuropeus, on estan molt consolidats.

Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran per camins senzills, amb propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. A més de les rutes a peu, les activitats programades permeten conèixer la cultura local: tastets gastronòmics, visites a museus, concerts, rutes culturals o activitats de nit complementen les caminades. Així mateix, busquen posar en valor i donar a conèixer la feina dels guies locals.

A la primera edició dels festivals, celebrada l'any 2016, quatre territoris pirinencs van organitzar aquests esdeveniments, en què van participar un total de 600 persones. El número de visitants ha anat en augment fins el màxim de 2.317 que es va assolir el 2019, quan es van oferir 11 festivals. L'any passat, tot i l'impacte de les restriccions imposades per la covid-19 i la cancel·lació de tres dels 11 esdeveniments que s'havien programat, hi van participar 1.130 persones.

Potenciar el senderisme i el guiatge

L'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, és l'organisme públic, dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, que coordina els festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns definits amb els parcs naturals del territori. El seu director, Pere Porta, remarca que els festival busquen "potenciar el senderisme i el guiatge com a sectors econòmics que ofereixen oportunitats per al desenvolupament", a més d'ajudar a reconèixer i "consolidar" la professió als Pirineus.

L'IDAPA forma part del Programa Pirineus, una iniciativa de treball conjunt liderada per l’Agència Catalana de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement i formada també pel Consell General d’Aran, la Diputació de Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida (Ara Lleida) i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Aquest programa té per objectiu la promoció internacional de la Marca Turística Pirineus.

En aquest sentit, des de l'Agència Catalana de Turisme (ACT) celebren que enguany s’organitzin festivals a les onze comarques que conformen la marca Pirineus perquè aquest fet aporta un "gran valor afegit". "A Catalunya tenim la sort de comptar amb l'atractiu dels Pirineus, un territori únic i transversal que té un gran potencial, ja que ofereix una gran diversitat d’experiències", asseguren.