Els acusats es desvinculen de l'assalt a Jordi Comas: un venia joies robades i l'altre passava marihuana

Les acusacions mantenen la petició de fins a 15 anys de presó

Els dos acusats de participar en el robatori durant el que va morir l'empresari de Platja d'Aro (Baix Empordà) Jordi Comas el 18 de novembre del 2012 s'han desvinculat de l'assalt. Un d'ells, el que s'enfronta a 15 anys de presó pel robatori a l'empresari i un altre robatori que va tenir lloc tres dies abans a Sant Cugat de Vallès d'on els lladres es van endur el cotxe utilitzat pels assaltants de Platja d'Aro, ha afirmat que l'any 2012 es dedicava "a la receptació" d'objectes robats: "Els comprava i els hi donava sortida revenent-les".

Segons la seva declaració, a finals de novembre, un home que havia conegut a la presó dos anys abans el va citar per ensenyar-li unes joies robades que li volia vendre. La trobada, diu, va ser en aquest cotxe, on tots dos van fumar. Així, justifica que els investigadors trobessin una burilla amb el seu ADN al vehicle, on també hi van trobat objectes sostrets a casa de l'empresari.

L'acusat no ha volgut dir qui era l'home que li venia joies habitualment però al vehicle hi havia una altra burilla i uns guants amb material genètic del processat que està evadit de la justícia i que també s'hauria d'haver assegut al banc dels acusats de l'Audiència de Girona. També hi van localitzar una bossa amb ADN de Jordi Comas.

El processat també ha negat haver estat a Platja d'Aro dos dies abans del crim on, segons un testimoni que no ha comparegut al judici, ensenyava a un grup de sospitosos com podia forçar un accés a un habitatge per cometre un robatori.

Aquest testimoni també va apuntar que l'altre acusat era en aquest grup. Aquest processat ha afirmat que és mentida i que el va assenyalar expressament com a sospitós del robatori perquè tenien mala relació: "Com que li queia malament em va voler fotre".

Passava marihuana

El segon acusat, que s'enfronta a 10 anys de presó per la seva suposada relació amb l'assalt de Platja d'Aro, també ha trobat una explicació alternativa al fet que els càmeres de videovigilància d'un bar proper a casa de l'empresari l'enregistrés tant a ell com a l'acusat fugat "amb actitud sospitosa" en hores compatibles amb el robatori.

Segons ha explicat al judici, en aquelles dates es dedicava a passar marihuana i el sospitós evadit el va trucar per comprar-li'n. Ha assegurat que no el coneixia d'abans i que van quedar a la zona propera a casa de l'empresari perquè, de fet, també és a prop d'on residia ell aleshores. L'acusat ha afirmat que li va vendre la droga i que la transacció va durar "màxim cinc minuts".

El processat ha afirmat que es va identificar ell mateix a les captures de la gravació de la càmera perquè no tenia res a amagar als investigadors perquè no va participar en el robatori. Sí que sabia on vivia l'empresari, ha explicat, perquè era molt conegut a Platja d'Aro i molts compatriotes treballaven per a ell. L'acusat ha negat que es desfés del mòbil amb el qual havien establert contacte el mateix dia dels fets.

El fiscal Víctor Pillado ha assenyalat fins a quatre contradiccions amb les declaracions que havia fet als Mossos d'Esquadra i al jutjat d'instrucció, sobretot sobre la relació que tenia amb el testimoni que l'havia incriminat a qui llavors va qualificar "d'amic".

El fiscal i l'advocada de l'acusació particular, Maria Monguilod, han elevat a definitives les acusacions: a un dels processats per un delicte de robatori amb força en casa habitada pel cop a Sant Cugat del Vallés (sol·liciten 5 anys de presó) i a tots dos per l'assalt a casa de l'empresari a Platja d'Aro, pel qual demanen 10 anys de presó per a cadascun per un delicte de robatori amb violència en casa habitada en concurs medial amb un delicte de detenció il·legal.

El judici, que es fa a la secció quarta de l'Audiència de Girona, continuarà demà amb els informes de les parts, abans de quedar vist per a sentència.