La PAH Girona-Salt denunciarà qui ordeni executar desnonaments en obert

Una cinquantena de membres de la plataforma es concentren davant els Jutjats i reclamen "humanitat"

Lot Celemín viu en un bloc ocupat de Sant Narcís de Girona. L'edifici és propietat d'un banc i tant ell com la seva dona –que tenen una minusvalidesa del 65%- s'estan en un pis amb la seva germana i la neboda (una nena de 7 anys). Assegura que porta "anys" demanant un lloguer social i que en els darrers mesos ha passat "un infern".

Li va arribar una ordre de desnonament, però com explica, com que no tenia assistència legal, no podia demanar que el llançament s'aturés per situació de vulnerabilitat. "Vaig intentar aconseguir un advocat d'ofici, però no me'n van donar; al final, n'he hagut de pagar un amb els diners que necessitem per viure", explica Celemín.

De moment, ha aconseguit aturar el procés. Però no sap fins quan. I tem que, quan li tornin a comunicar que es reprèn el desnonament, la data que li arribi sigui en obert.

Ell és un dels qui aquest matí s'han concentrat davant dels Jutjats de Girona amb pancartes com 'Els desnonaments són crims d'Estat!!!' o 'L'habitatge és un dret!!!'. La protesta, convocada per la PAH Girona-Salt, i que a partir d'ara es repetirà cada dimecres, s'ha fet per criticar que, cada cop més, hi ha famílies vulnerables que s'enfronten a un desnonament en obert.

"S'assenyalen durant quinze dies hàbils, sense data tancada, i durant les 24 hores", critica la portaveu de la plataforma. Afuera, a més, denuncia que durant les darreres setmanes han tingut coneixement que els jutjats volen apostar per aquesta fórmula. "Han donat ordres a la comitiva de no negociar res, de posar dates en obert i de, si cal, reclamar presència policial; volen deixar famílies vulnerables amb nens al carrer", critica la portaveu de la PAH Girona-Salt.

Demandes contra qui els ordeni

Afuera reclama "responsabilitat i humanitat" als jutjats i assegura que els desnonaments en obert són "inhumans, immorals i il·legals". La PAH, a més, ja ha anunciat que a partir d'ara interposarà demandes nominals "per prevaricació" contra tots aquells qui ordenin executar un llançament en obert. "Contra el personal dels jutjats, contra els jutges o contra els lletrats de l'administració de justícia que signin les ordres", ha subratllat Afuera.

En paral·lel, la PAH Girona-Salt també critica que hi ha molts desnonaments que queden silenciats, i que no surten a les estadístiques. "Les xifres ja són esgarrifoses, però a més cal sumar-hi tots aquests altres que no es comptabilitzen", diu Afuera. "Estem parlant de persones que no poden pagar el lloguer i acaben vivint en un garatge, o en un pis d'amics i familiars, o de gent que ocupa pisos de bancs i que quan tenen el desnonament al damunt, opten per marxar i anar-se'n a un altre", critica la portaveu de la plataforma.

"Fa anys que vivim en crisi, i últimament, arran de la pandèmia, la situació de moltes famílies vulnerables s'ha agreujat de manera gegantina; cal que les administracions reaccionin, perquè sinó entrarem en una situació de col·lapse social en què no hi haurà retorn", conclou.

Confusió judicial

La PAH Girona-Salt havia anunciat avui que assenyalaria directament "culpables" d'ordenar desnonaments en obert. I de fet, a l'inici de la protesta han començat a desplegar pancartes on hi apareixia el nom de l'expresident de l'Audiència de Girona, a qui feien responsable de la situació.

La plataforma, però, no sabia que el magistrat fa mesos que va renunciar al càrrec, i que actualment la plaça està vacant. Per això, a mitja protesta, han retirat la majoria de les pancartes –alguna sí que n'ha quedat- i han redirigit les crítiques cap a la justícia en general, anunciant que preparen la interposició de demandes contra els qui ordenin desnonaments en obert.