LiberisLiber de Besalú anuncia que s'atura i en culpa a les administracions

Els promotors diuen que la mostra necessitava saber amb "temps" els recursos que tindria

Els promotors de les fira d'editors independents de Besalú (Garrotxa) LiberisLiber han anunciat que aturen la mostra i acusen les administracions públiques de no apostar pel seu projecte. En un comunicat, afirmen que fa anys que reclamen trobar una fórmula que els permeti treballar amb "unes mínimes condicions" i saber amb "temps suficient" de quins recursos disposen, però les administracions consideren "que no, que la fira i el festival no s'ho valen".

"La motivació, l'entusiasme, els plans i les ganes de seguir eren les de sempre. Però malauradament això no és suficient", afirmen. Amb tot, asseguren que no poden acceptar "greuges comparatius" i alerta que la política cultural a Catalunya pateix d'un "mal" que es diu "infrafinançament". I d'un altre: "Què es fa amb el que es té".

En relació amb això, asseguren que durant l'última dècada hi ha hagut unes constants "molt negatives". Una és "la tendència a escoltar sobretot uns –diguem-ne 'oligopoli cultural'- per sobre dels altres. D'altra banda, la "incapacitat o manca de voluntat de sortir de les inèrcies adquirides; "el menyspreu palmari cap al territori"; la "fabulosa facilitat de redactar plans estratègics i, seguidament, incomplir-los" i la "ignorància o manca de sensibilitat de tot allò que ateny el fet cultural més enllà de lectures purament economicistes".

Amb tot, afirmen que cal una "sacsejada" i que han decidit "parar" per tenir cura d'ells mateixos. "Ras i curt: no volem tornar a viure les situacions extremes que vivim cada any per culpa de no saber amb quins recursos comptem fins poques setmanes abans de la inauguració (en el millor dels casos", insisteixen al comunicat.

"El festival s'ha fet gran, implica moltes persones i requereix, perdoneu la insistència, temps", remarquen.

En relació amb la fira, asseguren que no saben com, quan ni on, però prometen que "l'esperit LiberisLiber seguirà viu d'una manera o altra".