Ribera adverteix que potser el que es veurà seran ''aerogeneradors francesos'' des de Roses

La ministra per a la Transició Ecològica apunta que és d'hora per parlar del projecte Tramuntana

La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha fet referència avui al projecte Tramuntana que situaria un parc eòlic marítim al golf de Roses (Alt Empordà) assegurant que a dia d'avui encara és d'hora per posicionar-s'hi a favor o en contra. Amb tot, ha avisat que caldrà fer "esforços" i que amb panells solars i "petites comunitats" serà "impossible" complir amb els objectius previstos. En aquest sentit, ha dit que els preocupa la situació de Catalunya en relació a les renovables. "Hem detectat una aturada i em pregunto com evitarem que en un mar compartit no siguin els aerogeneradors francesos els que es vegin des de la badia de Roses", ha afirmat.

Arran de les preguntes efectuades pel senador d'ERC, Jordi Martí, la ministra ha assegurat que el pla d'ordenació d'espais marins i la fulla de ruta per a l'energia eòlica encara està "en fase de preparació", per la qual cosa "no hi ha res a parar" perquè "no hi ha res que es pugui presentar", fent referència al projecte a l'Alt Empordà. Amb tot, ha confessat que el fet d'haver rebut la petició per part de dues empreses que li demanen determinar quin és l'abast ambiental dels seus projectes "no obliguen a res".

La ministra també ha contestat que Espanya aspira, d'acord amb el Pla nacional integrat de l'energia i el clima, a que un 42% de l'energia final sigui d'origen renovable i que el 74% de l'electricitat tingui el mateix origen l'any 2030. Una dada que implica que pràcticament es dupliqui la que avui hi ha instal·lada al país. "Això requereix un procés enormement cautelós i enormement garant", ha dit. Tot plegat, ha afegit, combinat amb "criteris de protecció de la biodiversitat terrestre i marina, el consens social i l'energia". "El compromís requereix esforç per part de tots", ha insistit.

Martí ha exposat davant la ministra l'abast del projecte, que consta de 35 aerogeneradors amb una potència de 500 MW situats a 14 quilòmetres del Cap de Creus. Amb tot, el republicà també ha fet esment al manifest que nou científics catalans han signat en contra de la construcció de parcs eòlics marins a la zona de la Mediterrània ja que la consideren "ecològicament fràgil, diversa i subjecta a múltiples pressions humanes" que "no han estat encara ben avaluats".