ERC vol que els ajuntaments gestionin la taxa turística i es quedin els diners recaptats

El partit proposa repartir l'import entre tots els sectors que es beneficien del turisme, incloses les autopistes

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha exposat des de Lloret de Mar (Selva) el posicionament envers la taxa turística que s'aplica des de l'1 de novembre. Segons el número dos de la candidatura gironina, Sergi Sabrià, s'hauria de concebre com una "taxa de ciutat i no com un impost gestionat per la Generalitat". Sabrià ha assenyalat que amb l'actual taxa només el 30% dels diners recaptats aniran a parar als ajuntaments i reivindica que són, precisament, els consistoris els que han de rebre la totalitat dels diners.

Per ERC, la taxa ha d'estar administrada i gestionada des dels ajuntaments que, conjuntament amb el sector turístic, hauran de decidir a què destinen els diners recaptats. "No es tracta que se'ls quedi l'ajuntament sinó que decideixi de la mà del sector privat on es poden invertir per millorar l'oferta i la imatge turística del municipi", ha destacat Sabrià. Per la seva banda, el candidat, Roger Torrent, ha afegit que aquesta fórmula "és més justa" perquè, per exemple, Lloret gestionarà els diners que ha recaptat "i ho farà conjuntament amb el sector". "Ara tot va a parar a una bossa comú i el repartiment és més difícil de fer", ha dit Torrent.

La proposta d'ERC preveu que la taxa sigui generalista, és a dir, que l'hagin d'aplicar tots els municipis turístics, i que es marqui per llei uns mínims i uns màxims. Ara bé, cada ajuntament tindria marge per decidir exactament quin és l'import final de la taxa ja que tots els diners serien per al consistori.

Una taxa més repartida

Un altre dels canvis que proposa introduir el partit passa per repartir l'import de la taxa "entre tots els sectors que treuen benefici del turisme". Segons ha detallat Sabrià, actualment la taxa se centra en gravar l'allotjament -hotels, càmping o cases rurals- quan, segons ha apuntat, els turistes només inverteixen un 23% del seu pressupost en pagar l'allotjament durant la seva estada a Catalunya. Per això, ERC proposa que la taxa es reparteixi entre d'altres activitats que també treuen profit del turisme. En concret, diu que també caldria gravar els restaurants, els apartaments turístics, els parcs aquàtics i, fins i tot, autopistes i companyies aèries.

"No estem demanant que s'incrementi la fiscalitat i que el turista pagui tres o quatre vegades, al contrari, el que volem és que pagui la mateixa quantitat però que es reparteixi millor", ha manifestat el cap de llista, Roger Torrent.

Agilitzar tràmits amb Rússia

D'altra banda, el regidor de Turisme de Lloret de Mar i número sis de la candidatura, Jordi Orobitg, ha manifestat que el cos diplomàtic espanyol "no és àgil" i que turistes que volen venir a la Costa Brava procedents de Rússia i d'altres països de l'est han d'esperar "massa temps" perquè se'ls gestionin els visats. Per això, Orobitg ha remarcat que en un estat independent, Catalunya tindria "eines d'Estat" per agilitzar aquests tràmits.

Orobitg també ha denunciat que l'estat espanyol "fa la competència a la Costa Brava" i "desvia" a d'altres aeroports de l'Estat grups de turistes russos. "A Catalunya vam ser els primers que, fa molts anys, vam fer gestions per atraure aquest turisme rus que ara és tan preuat per a tothom", ha reivindicat.

D'altra banda, ERC també ha defensat que cal tornar a "incentivar" el sector turístic amb ajudes públiques -algunes a fons perdut, ha dit el número dos, Sergi Sabrià- per a la millora dels establiments i també per emprendre nous projectes. "El turisme és un sector que genera riquesa i ocupació i hi hem de donar suport", ha defensat Sabrià.