Cauen un 60% les vendes dels vivers gironins

La crisi econòmica, la davallada dels preus i l'augment de l'IVA ha enfonsat aquest sector

Els vivers gironins no poden aixecar cap. Si ara fa uns anys les empreses de la demarcació patien les conseqüències de la sequera i la crisi econòmica, ara, l'apujada de l'IVA està enfonsant el sector. Segons les dades aportades per l'Associació de Vivers de Girona, els negocis arrossegaven una davallada mitjana de les vendes del 40% com a conseqüència de la situació econòmica i l'augment del 8 al 21% de l'IVA ha incrementat aquesta caiguda fins al 60 ó 65%.

La retallada en obres públiques ha fet caure les comandes de plantes i arbrat per als vivers i les empreses petites, els negocis familiar basats en els monocultius, la venda de coníferes o arbrats i amb pocs clients són les que estan patint més les conseqüències del context actual. "Hi ha empreses que han notat una davallada del 80 i 90% de les seves vendes", ha ressaltat el president de l'Associació de Vivers de Girona, Jordi Bronsoms. Una situació "molt greu" que fa perillar el futur de moltes empreses i treballadors de les comarques gironines.

L'any 2007, el sector tenia un volum de negoci entorn als 40 MEUR i donava feina a unes 900 o 1.000 persones. Actualment però, el sector només genera uns 25 MEUR i hi treballen unes 450 persones. "Si no hi ha vendes, els negocis han de reduir plantilla. Aquest any hi ha empreses que han fet fora al 60 ó 70% dels seus treballadors", ha assenyalat el president. I és que la caiguda de les vendes no és l'únic problema que afecta els vivers gironins. La manca de liquiditat, la descapitalització i sobretot la baixada de preus a causa de la saturació del mercat estan empitjorant la difícil i caòtica economia d'aquests negocis. Només les empreses que des de fa anys van potenciar l'exportació i van buscar nous nínxols de mercat són les que estan obtenint beneficis.

"Es tracta de molt poques empreses però han pogut diversificar, trobar nous canals com jardiners o 'garden centers' i han augmentat les seves exportacions un 5 ó un 10% respecte l'any passat", ha remarcat el president. Segons les dades aportades per l'associació, les vendes a països com Turquia o els Emirats Àrabs s'han duplicat i triplicat en comparació amb l'any 2011. "S'han obert nous mercats a Sud-àfrica, Egipte i Marroc", ha ressaltat Bronsoms. Les espècies més demandades són arbres de grans dimensions que fan molta ombra com els pins i els xiprers, arbres fruiters i til·lers, entre d'altres.

"El més important és que som competitius, tenim un bon producte i podem fer operacions a l'estranger", ha ressaltat el president. Per aquest motiu, l'exportació s'està convertint en el principal recurs i possibilitat de futur per aquests negocis.