Figueres se suma al Sant Jordi amb una setantena de parades

Paradistes i entitats s'han distribuït entre la Rambla i la plaça Catalunya

Figueres (Alt Empordà) celebra el Sant Jordi més atípic amb una setantena de parades distribuïdes entre la Rambla i la plaça Catalunya i amb control d'aforament. Des de primera hora, els estands dels dos espais han rebut una gran afluència de visitants.

Tant és així que, en diversos moments, s'han generat cues als accessos. Tot i que les mascaretes i el gel acompanyaran tota la vetllada, els llibres i les roses continuaran essent els protagonistes. I és que molts esperaven amb ganes poder tornar a celebrar una data tan assenyalada. D'altra banda i amb l'objectiu d'acostar el Dalí literari al públic, els Museus Dalí s'han volgut sumar a la celebració convidant els visitants a penjar vídeos a Instagram llegint cites del geni.

La imatge habitual de Sant Jordi amb la Rambla de Figueres plena de llibreters i entitats ha estat lleugerament diferent aquest any. Les restriccions per la pandèmia de la covid-19 han obligat l'Ajuntament ha replantejar la celebració. Per adequar-se a les mesures del Procicat, han optat per separar les parades professionals de les de les entitats. Així, la Rambla acull una vintena d'estands amb un aforament màxim de 325 persones i la plaça Catalunya, 46 més i un límit de 174 visitants.

La separació, però, no ha impedit que des de primera hora hi hagués una gran afluència als dos punts i també, en alguns moments, cues als accessos. Tant a la Rambla com a la plaça Catalunya es respiraven ganes de diada. Després que l'any passat s'hagués d'ajornar pel confinament, alguns dels visitants asseguraven aquest divendres al matí que tothom esperava poder tornar a gaudir d'aquest moment. "Aquest any s'ha pogut fer bé amb les distàncies. La gent tenia ganes de roses, de llibres, els pares amb els nens i amb amics....", assegura Alba Rubio.

També ho veu així Carles Rodríguez, que ha acudit a primera hora a les parades de la Rambla per no quedar-se sense la rosa. "Si no fem un pas endavant, no anirem bé. S'ha de fer per l'economia del país", afirma.

Per a Joan Gifreu aquest és un Sant Jordi especial. Després d'un any de pandèmia, arriba a la diada amb la "tranquil·litat" d'estar vacunat contra la covid-19 i hi ha vingut a buscar llibres per als seus nets. "Estem molt contents", assegura.

També és una bona notícia per als llibreters, que esperaven amb candeletes poder tornar a tenir contacte amb els lectors des del carrer en la jornada més simbòlica per al sector. "Vivim amb molta alegria poder tornar-ho a celebrar, encara que sigui amb restriccions d'aforament, i de poder tornar a viure la festa del llibre després de tot el que està passant", assegura Judith Frigola, de la llibreria Bookman.

Frigola preveu una jornada amb una gran afluència, tot i que admet que molts, "conscients" de la situació, han avançat les compres. "Molta gent ho vol viure com altres anys però amb la tranquil·litat de que ja tenen la compra feta", afegeix.

Dalí, a Instagram

L'altra cara de la celebració a la capital altempordanesa –i que també es fa a la casa Dalí de Portlligat i al museu de Púbol- és una iniciativa dels Museus Dalí. La Fundació ha decidit participar en aquesta diada pandèmica convidant a visitants, treballadors i usuaris a llegir cites del geni i compartir-les en un vídeo a través de la xarxa Instagram.

"Hem volgut difondre l'obra literària de Dalí i hem pensat en una iniciativa per tal que la gent llegeixi amb nosaltres", explica la responsable de Mitjans Digitals, Cinzia Azzini. "Aquest Sant Jordi és una mica diferent i crec que les paraules són cada cop més importants perquè no podem estimar-nos tant amb el contacte físic però ho podem fer amb la paraula", afegeix Azzini.

Aquesta idea combinada amb la vessant literària del pintor empordanès sumen els ingredient perfectes per oferir al públic una "experiència més" en la seva visita als museus. És el cas d'una parella francesa provinent de Tolosa de Llenguadoc. Parlen castellà i han decidit participar en la iniciativa penjant la cita d'un entrevista a Dalí de l'any 1952. Tots dos, Eric i Emilie, han valorat molt positivament la iniciativa. "És una molt bona idea per retrobar Dalí. És una iniciativa molt maca", afirma l'Eric.

Però la participació també és pot fer des de casa i, de fet, molts treballadors –entre ells la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer- ja ho han fet. Des de la fundació esperen que al llarg del dia s'hi vagi sumant més gent.