La UGT de Girona enterra simbòlicament els 'millenials'

Denuncien un atur del 50% entre els joves

La UGT de Girona ha enterrat simbòlicament els 'millenials' de la demarcació per denunciar que la pandèmia ha fet pujar fins a un 50% l'atur juvenil entre els menors de 30 anys. Per fer palesa la manca d'oportunitats, membres de l'Avalot (la branca juvenil del sindicat) han portat un taüt de cartró a les escales de la Catedral i l'han vetllat amb flors i espelmes mentre llegien un manifest.

"Ens trobem que fins i tot ja hem d'agrair tenir una feina precària, o fins i tot dues, per poder arribar a finals de mes", assegura la portaveu de l'Avalot, Susan Kalonge. A la demarcació, subratlla el sindicat, la pitjor sagnia es dona a la franja d'edat d'entre 20 i 24 anys, on aquí la desocupació ha arribat a enfilar-se fins a un 57%.

Laura Hurtado té 31 anys i sempre ha treballat a l'hostaleria o tenint cura de persones grans i dependents (molts cops, sense estar donada d'alta a la Seguretat Social). Ara encadena dues feines. En una, treballa dues hores al dia. I a l'altra, arran de la pandèmia, se li ha aplicat un ERTO del 70% de la jornada.

"Es fa difícil poder pagar-ho tot", explica Hurtado. "I malgrat viure en una situació precària, encara puc dir que tinc sort, perquè no he perdut cap de les dues feines", hi afegeix. "Si tot segueix així, la joventut rebentarà, perquè no és just que no haguem viscut altra cosa que crisis", subratlla.

Ella és la cara d'una precarietat que afecta milers de joves a comarques gironines. I que la pandèmia de la covid-19 ha intensificat. Segons un estudi que ha fet l'Avalot, la pandèmia ha fet créixer fins a un 50% l'atur juvenil a la demarcació. Perquè dels 6.419 joves que estaven desocupats fa un any, ara s'ha passat ja a 9.631.

"Ens trobem davant una generació enterrada, que des del 2008 viu en crisi permanent", subratlla el secretari general de la UGT a Girona, Xavier Casas. I dona més xifres. "L'atur entre els joves d'entre 20 i 24 anys ha arribat a incrementar-se fins a un 57% arran de la covid-19, i només un de cada deu menors de 30 anys rep algun subsidi o prestació", explica.

El secretari general critica que aquestes xifres "terrorífiques" fan "impossible" que els joves gironins puguin emancipar-se. De fet, l'edat mitjana en què marxen de casa se situa ara en els 29 anys. Són entre sis i set més en comparació amb els països del nord d'Europa. I si es compara amb Suècia, aquesta diferència s'incrementa fins als vuit anys.

"A la UCI laboral"

Xavier Casas critica que fins al 40% dels joves que treballen ocupen feines per sota del seu nivell de qualificació. "Tot i ser la generació més preparada", precisa. "La nostra societat els ha enviat a una UCI laboral que ja està absolutament saturada i que viu en un estat d'alarma permanent; primer la crisi financera, i ara la sanitària, els han deixat un futur realment difícil", denuncia el secretari general.

La portaveu de l'Avalot-Joves de la UGT hi afegeix que "les condicions precàries" de les feines per a joves, sumats a uns preus "desorbitats" de l'habitatge, han generat una situació "estructural i endèmica". ""Ens trobem que fins i tot ja hem d'agrair tenir una feina precària, o fins i tot dues, per poder arribar a finals de mes", hi afegeix Kalonge.

"No veiem futur i a més, durant la covid, en molts casos s'ha criminalitzat el col·lectiu de joves", diu la portaveu. "Per això, exigim a les administracions polítiques valentes i que es derogui la reforma laboral", conclou.

Per fer visible la situació en què es troben els joves, i en una acció que també s'ha estès a Barcelona, la UGT ha enterrat simbòlicament la generació 'millenial'. A Girona, s'ha fet una 'performance' a les escales de la Catedral. Membres del sindicat han carregat un taüt de cartró, on hi havia la frase 'Generació millenial' i l'han vetllat amb flors i espelmes mentre llegien un manifest.