El PSC culpa la Generalitat d'asfixiar els ajuntaments gironins amb impagaments

Juli Fernández diu que els municipis no cobren des del 2010 ni les ajudes del Pla de Barris ni les subvencions a les llars d'infants

El candidat del PSC per Girona ha escollit el municipi empordanès de l'Escala per fer campanya aquest diumenge. Fernàndez, que és alcalde de Palafrugell, ha reivindicat que durant la campanya també es parli de la situació dels ajuntaments. Segons ha lamentat, la Generalitat té pagaments endarrerits i això està "asfixiant i castigant" els ajuntaments.

En concret, ha dit que des del 2010 no s'ha ingressat ni un euro provinent del Pla de Barris i que també s'estan rebaixant les partides per al Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC). "Ens trobem amb obres adjudicades per les quals s'acaba o no pagant a temps o rebaixant la partida inicial", ha explicat.

A més, un altre dels aspectes que preocupa al candidat és l'endarreriment en el pagament de les subvencions a les llars d'infants municipals. Segons Fernàndez, aquests pagaments pendents s'arrosseguen des del curs 2010-2011. A més, ha indicat que la Generalitat ha abaixat la subvenció dels 1.800 euros per plaça als 875 euros d'aquest curs. "El govern dels millors fa mesos que no paga", ha lamentat Fernàndez, que acusa CiU de voler privatitzar la gestió de les llars d'infants sense dir-ho. "Si volen privatitzar les llars d'infants perquè ho gestionin amics i afins a CiU que ho diguin i els ajuntaments actuarem en conseqüència", ha alertat.

El candidat també ha dit que cal reformar la llei d'hisendes locals per donar més capacitat normativa als ajuntaments a l'hora de gestionar els seus impostos. També ha demanat que es clarifiquin quines competències han d'assumir els consistoris perquè, segons denuncia, la Generalitat "intenta treure's de sobre competències sense atorgar recursos per fer-ho". Segons Fernàndez, un exemple d'això és el cens d'habitatges turístics que els ajuntaments costaners han de fer i pel qual, segons el candidat, la Generalitat no els dóna diners.

Per tot plegat, el candidat ha assegurat que cal més "transparència, recursos i complir amb els pagaments" amb els ajuntaments. "Ara cal prioritzar l'atenció al ciutadà i en això els ajuntaments són clau", ha dit Fernàndez, que ha fet campanya juntament amb l'alcalde de l'Escala, el socialista Estanis Puig, i l'exconseller i exlíder dels socialistes gironins, Joaquim Nadal.