Madrenas i Plana defensen que el 'Bloom' estava gestioant pel Parc Científic

Asseguren que el material desaparegut ara té "valor zero"

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas i la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, han subratllat que l'Ajuntament va fer allò que li pertocava amb el projecte fallit del Clúster TIC Media (més conegut com el 'Bloom'). Totes dues han defensat que el paper del consistori era "controlar" la subvenció que la Unió Europea va aportar al projecte, però que el responsable –i qui en duia la gestió- era el Parc Científic de la UdG.

Després que el ple n'aprovés la compareixença –també, amb els vots de l'equip de govern- Marta Madrenas i Glòria Plana han respost desenes de preguntes sobre el 'Bloom'. Primer, les de Guanyem Girona; després, les de Cs, i finalment, les del PSC. Totes elles centrades en aquest centre dedicat al 3D i a les tecnologies emergents.

El 'Bloom', amb seu al Parc Científic, va néixer al 2012 i va desaparèixer quatre anys després sense pena ni glòria (quan el complex es trobava immers en ple concurs de creditors). El projecte va suposar una inversió d'1,8 MEUR, la meitat dels quals van procedir d'una subvenció europea a través dels fons Feder.

L'oposició recela de quin paper va tenir l'Ajuntament de Girona amb el projecte. També vol saber on ha anat a parar part del material que el consistori va comprar amb l'ajuda europea i que, ara per ara, està desaparegut. En concret, segons critica el PSC, són 135 objectes (entre els quals hi ha micròfons, projectors, càmeres digitals, consoles, tauletes o ulleres de realitat augmentada).

Tant l'alcaldessa com la regidora han subratllat que, amb el Clúster TIC Media, el paper del consistori va ser el de demanar i "exercir el control de la subvenció europea" (que necessàriament, havia de demanar un ajuntament). Això passava, també, per comprar el material necessari per al 'Bloom' i inventariar-lo.

Ara bé, totes dues han deixat clar –i de fet, repetit per activa i per passiva- que el "responsable" del projecte, i qui en duia la gestió, era el Parc Científic de la UdG. L'alcaldessa ha explicat que, de fet, el conveni que lligava l'Ajuntament al projecte es remunta al 2009 –quan CiU encara no governava- i que allò que van fer tant ella com Plana, quan van entrar com a regidores, va ser actuar "amb lleialtat institucional".

"Vam fer bé la nostra feina"

L'alcaldessa i la regidora han desmentit que el 'Bloom' no tingués encàrrecs (de fet, han dit, va treballar per a administracions i 54 empreses privades). Però sí que han admès que el projecte no va tenir la volada que s'esperava. Entre d'altres, perquè la tecnologia 3D aviat va quedar "desfasada" i es va veure superada per d'altres. "Es va intentar i aquest projecte no va sortir", ha dit Madrenas.

L'alcaldessa, però, ha afirmat que tant ella com Glòria Plana, quan eren regidores de Promoció Econòmica, van "fer bé" la feina que els pertocava (el seguiment i control de la subvenció). I que malgrat ser efímer, el 'Bloom' va "reforçar" el Parc Científic com a "palanca d'atracció" de talent i empreses de sectors emergents.

Pel que fa al material que no se sap on para, l'alcaldessa i la regidora han explicat que tot allò que va comprar l'Ajuntament es va inventariar. No es va incloure a l'inventari municipal –com recollia el conveni- perquè el sistema no permetia fer-ho, però sí que se'n va fer "un llistat acurat", ha subratllat Plana.

La tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica ha explicat que, ara per ara, el material que no es troba "no era al lloc on s'havia dipositat inicialment". Plana explica que, de moment, això és un fet "subsanable" i que estan pendents de veure si el Parc Científic –que era qui el custodiava- els dona resposta.

La tinenta d'alcaldia també ha dit que, quan el 'Bloom' va tancar, el valor "residual" d'aquest material que no es troba "ja era zero" (perquè de seguida va quedar obsolet). I que si no es troba, després serà quan s'estudiï si demanar responsabilitats al Parc, però que de totes maneres s'actuarà amb "rigor i lleialtat institucional".

Descartar el retorn

Tant Madrenas com Plana han descartat que l'Ajuntament de Girona hagi de retornar la subvenció europea (que pujava a més de 900.000 euros). Han explicat que aquests diners "no s'han perdut" i que, de fet, i com ja ho va certificar la Generalitat al 2016, es van gestionar com corresponia.

L'alcaldessa i la regidora també han explicat que estan treballant per resoldre el conveni que encara hi ha vigent amb la UdG pel Clúster TIC Media (tot i que el projecte ja estigui del tot desaparegut des de fa anys). Per últim, Madrenas i Plana han criticat l'oposició per haver forçat la seva compareixença al ple amb "voluntat de desgastar el govern" i "enganyar la ciutadania" (dient que el consistori era responsable del 'Bloom' quan en realitat, això no va ser).