Girona xifra en 12 MEUR l'impacte directe de la covid i critica que l'Estat no ha donat ''ni un euro''

Madrenas diu que estan "absolutament disconformes" amb la sentència sobre la ràdio municipal

Girona xifra en 12 milions d'euros (MEUR) l'impacte directe que la pandèmia ha tingut damunt les arques municipals durant el 2020. Per una banda, perquè la covid-19 s'ha traduït en 4 MEUR més de despesa (entre d'altres, en ajudes d'emergència). I per l'altra, perquè el confinament i la pèrdua d'activitat han comportat deixar d'ingressar 8 MEUR. La tinenta d'alcaldia d'Hisenda, Maria Àngels Planas, assegura que l'any passat ha estat "el més complicat de tots" i que l'Estat no ha sabut estar a l'alçada, perquè el consistori "no ha rebut ni un sol euro en ajudes directes". Durant el ple d'aquest abril, l'alcaldessa Marta Madrenas també ha dit que estan "absolutament disconformes" amb la sentència sobre la ràdio municipal i que la recorreran.

L'equip de govern (JxCat i ERC) ha portat a ple el decret sobre la liquidació del pressupost 2020. La tinenta d'alcaldia d'Hisenda no ha amagat que l'any passat va ser difícil. Primer pel temporal Gloria, però sobretot per la pandèmia. "La covid-19 ha comportat un escenari molt difícil i ens ha fet saltar pels aires totes les previsions", ha dit Maria Àngels Planas.

Segons ha explicat, l'Ajuntament de Girona va tancar l'any havent executat el 74% del pressupost. "Ens hauria agradat que fos el 100%, però la pandèmia no hi ajuda", ha lamentat Planas. I a partir d'aquí, la tinenta d'alcaldia ha concretat quin ha estat l'abast de l'impacte que la covid-19 ha tingut damunt les finances del 2020.

Per una banda, Planas ha dit que la pandèmia ha comportat un increment de despeses de 4 MEUR. D'aquest global, per exemple, 100.000 euros s'han destinat al centre d'acollida La Sopa, o 400.000 euros a ajudes per a famílies (com alimentació i habitatge). "De fet, la despesa destinada a ajudes d'emergència s'ha incrementat en un 50%, passant d'1 MEUR a 1,5 MEUR", ha explicat la tinenta d'alcaldia.

Gairebé 8 MEUR menys

I al costat de l'increment de despesa, la pandèmia també ha comportat que s'hagin deixat d'ingressar gairebé 8 MEUR. Aquí s'hi inclouen tots aquells serveis que es van veure afectats pel confinament, però també la davallada per la pèrdua d'activitat econòmica i allò que no es va cobrar per les bonificacions de taxes i impostos.

Com a exemples, Planas ha esmentat que s'han deixat d'ingressar 800.000 euros en transport públic, 700.000 euros en zones blaves i verdes, 600.000 euros en taxes d'escombraries o 400.000 més en escoles. "Per tant, la reducció d'ingressos ha estat evident", ha dit.

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda tampoc s'ha estat de criticar obertament l'Estat. Ha dit que, d'ençà de l'esclat de la pandèmia, no han rebut "ni una sola ajuda directa" de totes aquelles que el govern espanyol ha promès. "Com a ajuntament, ens hem sentit molt sols", ha afegit.

Segons recull la liquidació del pressupost, durant el 2020 l'Ajuntament de Girona va incrementar lleugerament l'endeutament. En concret, va tancar l'any al 37,52% (situant-se en 42,52 MEUR). Aquesta xifra és sensiblement superior a la del 2019, quan l'endeutament es va situar en el 36%. Tot i això, aquell any va arribar a reduir-se fins a deu punts.

Sense xifres per al 2021

Maria Àngels Planas sí que ha volgut posar l'accent en què, malgrat la pandèmia, durant el 2020 el període de pagament mitjà a proveïdors va situar-se per sota dels deu dies. "Això demostra que no hem abandonat els gironins, i que hem pagat quan toca", ha subratllat.

De totes maneres, de moment la tinenta d'alcaldia no ha revelat res sobre els comptes d'aquest 2021 (encara, pendents d'aprovar). Quan el portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas, li ha demanat més concreció sobre els números per a aquest any, Planas ha respost que esperen tenir-los "ben aviat" sense precisar més.

"Absolutament disconformes"

Durant el ple, l'alcaldessa de Girona també ha parlat sobre la sentència que anul·la l'adjudicació de la ràdio municipal. La resolució, del Jutjat Contenciós 1 de Girona, conclou que l'Ajuntament ha cedit tota la gestió a un privat. I conclou que, tot i que el consistori va aprovar un reglament i un pla de programació, en realitat és l'empresa Montcau Produccions –que emet sota la marca Girona FM- qui ha aportat les instal·lacions i els mitjans tècnics.

A instàncies de l'oposició, Marta Madrenas ha dit que l'equip de govern "té dubtes que jurídicament aquesta sentència sigui adequada". De fet, ha assegurat que a parer seu "hi ha errors i no és correcta", i que hi presentaran recurs perquè estan "absolutament disconformes" amb la resolució. L'alcaldessa de Girona també ha volgut deixar clar que la ràdio és "un projecte municipal al 100%".