Un jutjat anul·la l'adjudicació de la ràdio municipal de Girona per deixar-la en mans privades

El contracte es va formalitzar el 2019 per més de 315.000 euros

El Jutjat Contenciós 1 de Girona ha anul·lat l'adjudicació de la ràdio municipal de Girona perquè conclou que l'Ajuntament ha cedit tota la gestió un privat. La sentència, que estima íntegrament un recurs interposat per l'Associació Catalana de Ràdio (ACR), conclou que el consistori "ha deixat en mans" de l'empresa Montcau Produccions "la gestió íntegra del servei públic".

El contracte de la ràdio municipal, que té una vigència de dos anys, es va formalitzar el 25 de setembre del 2019. L'Ajuntament va adjudicar-lo a l'empresa Montcau Produccions, una productora audiovisual independent, per 315.167,20 euros. L'empresa, que és l'operadora de Digital Hits FM, emet a la ciutat sota la marca Girona FM.

L'ACR va portar tant el concurs com l'adjudicació de la ràdio als tribunals. Va presentar un contenciós administratiu, perquè sostenia que l'Ajuntament va "excedir-se" a l'hora d'externalitzar el servei. L'associació recordava que, segons recull la Llei de la comunicació audiovisual de Catalunya, els consistoris han de dur a terme una gestió directa de les ràdios municipals. I que si han d'externalitzar el servei, només poden fer-ho en part.

Ara, el Jutjat Contenciós Número 1 de Girona ha donat la raó a l'ACR i ha anul·lat tot el procediment. La sentència conclou que, tot i que l'Ajuntament aprovés un reglament d'implantació i un pla de programació de la ràdio municipal, "per si sol això no implica" que el servei es presti de manera directa.

De fet, la sentència conclou que l'Ajuntament "ha deixat en mans" de Montcau Produccions "la gestió íntegra del servei públic d'emissora municipal". I aquí, el jutjat subratlla que "no pot obviar-se" que l'empresa no només s'encarrega de fer la graella, "sinó que també determina el contingut dels programes, selecciona els qui hi intervenen i facilita les instal·lacions i els mitjans personals i tècnics necessaris".

"En realitat, s'ha cedit la gestió"

A més, per al jutjat tampoc és de rebut que l'existència d'un Consell Rector, d'una Direcció del servei i d'un Consell Assessor de la ràdio sigui "suficient" per entendre que el consistori "duu a terme una gestió directa" de l'emissora municipal. I per reforçar-ho, la sentència es fa ressò d'allò que va declarar la tècnica municipal de l'Ajuntament davant del jutjat.

Segons va explicar, la ràdio i el consistori tenen un espai al núvol on comparteixen l'escaleta dels programes i les dades dels convidats, i "de manera periòdica" Montcau Produccions passa comptes davant el Consell Assessor. Per al jutjat, però, la declaració no fa més que refermar "la conclusió que, en realitat, s'ha cedit la gestió de l'emissió municipal" a l'empresa privada "que no es limita a donar un recolzament accessori, sinó que fa tot allò necessari per a prestar el servei".

La sentència no és ferma i s'hi pot interposar recurs d'apel·lació en un termini de quinze dies. Des de l'ACR, en un comunicat, diuen que la sentència confirma "que l'Ajuntament de Girona va cedir il·legalment l'explotació de l'emissora municipal".

La tercera sentència

L'associació diu que aquesta és la tercera sentència que guanyen per casos com aquest, "cosa que confirma que no es pot cedir l'explotació d'una freqüència municipal". "Prèviament a la de Girona, també se'n van dictaminar en contra de les cessions d'explotació dels ajuntament de Castellvell del Camp i Sant Pol de Mar".

En els darrers anys, l'ACR ha interposat contenciosos contra "les privatitzacions" d'emissores municipals a Berga, Santa Cristina d'Aro, Santa Coloma de Farners i –més recentment- Sant Vicenç de Montalt, Sant Sadurní i Sant Just.

Per últim, al comunicat l'associació recorda que al mes de gener ja va denunciar "la urgència" amb què el Departament de la Presidència volia aprovar un decret llei sobre comunicació audiovisual.

"Pretesament la raó de la urgència era una adaptació a la Directiva Europea; però el text, en realitat, incloïa una esmena a la llei vigent, que hauria deixat sense efecte aquesta sentència que declara il·legal la privatització de les emissores municipals", diu l'ACR, en referència al cas de Girona.

Fonts de l'Ajuntament expliquen que no s'està d'acord amb la resolució del contenciós. I que els serveis jurídics municipals estan estudiant el contingut de la sentència per decidir si la recorren.