Junqueras: 'Volem fer un nou país per a tothom i prendre les nostres pròpies decisions'

El candidat d'ERC obre la campanya a Sant Vicenç dels Horts

"Volem fer un nou país perquè serà un nou estat en el marc de la Unió Europea i també perquè tenim una nova oportunitat per fer-lo millor, per fer un país que valgui la pena de ser viscut", ha desitjat davant de l'aplaudiment de les quatre-centes persones que s'han aplegat al pavelló.

Junqueras ha posat en valor el lema de campanya dels republicans, "un nou país per a tothom", per defensar la construcció d'un estat català "que no deixi a ningú enrere". El cap de llista d'ERC s'ha mostrat convençut que la independència garantirà la justícia social i la igualtat d'oportunitats dels catalans, els dos valors sobre els quals centra el seu discurs independentista.

"No abandonarem a ningú pel camí", ha assegurat el líder republicà, que ha posat l'exemple de convivència que es viu a Sant Vicenç dels Horts, on un partit independentista com ERC governa un dels municipis de l'àrea metropolitana amb més percentatge d'immigració espanyola i de castellanoparlants. "Són dels nostres", ha afirmat Junqueras en relació a tots els veïns del poble i també a tots els ciutadans del país.

Junqueras també ha afirmat que Esquerrano abandonarà a "la gent que no pot pagar la hipoteca, que està a l'atur i a la que li tallen la llum o l'aigua". Com ha fet durant la precampanya ha defensat una rebaixa de l'IRPF i de l'IVA, especialment per a les classes mitjanes i treballadores i la creació de nous impostos sobre les classes altes, els bancs i els especuladors, "aquells que més s'han beneficiat" del sistema.

Mirant de reüll les enquestes publicades pel CEO i pel CIS aquest dijous, Junqueras ha destacat que ERC se sent molt "il·lusionada" amb els resultats que pugui assolir el 25-N, ja que totes dues enquestes situen el partit en la segona posició pel que fa a intenció de vot. "Això no havia passat mai abans", ha recordat.

Mirant al futur, però, el líder republicà no es conforma amb esdevenir el principal partit de l'oposició i ha assegurat que algun dia ERC guanyarà les eleccions a Catalunya. "No hi ha cap partit polític al món que hagi guanyat sempre les eleccions. Hi haurà un dia en què els que han guanyat sempre a Catalunya les perdran i les guanyarà algú altre. Aquest algú altres segur que serem nosaltres", ha exclamat.

Junqueras ha pronunciat el primer discurs de campanya davant d'unes 400 persones al pavelló de Sant Josep de Sant Vicenç dels Horts, que s'han acostat per acompanyar el seu cap de llista i el seu alcalde. Entre ells, els principals candidats del partit, antics dirigents com l'expresident d'ERC, Joan Puigcercós i regidors i veïns de Sant Vicenç. La companyia que segur que haurà agraït més, però, haurà estat la de la seva companya i del seu fill Lluch, que va néixer el passat 2 de novembre.

Primer míting de campanya

L'escriptor Jordi Llavina, que forma part de la llista d'ERC per Barcelona, ha estat l'encarregat de presentar el primer míting de campanya dels republicans. Ha donat pas a Oriol Junqueras i, prèviament, ho havia fet amb les tres persones que el segueixen a la llista, Gemma Calvet (4), Anna Simó(3), que es reincorporava després d'haver estat mare fa només tres setmanes, i Marta Rovira (2).

La secretària general republicana ha centrat el seu discurs en la defensa del dret a decidir i de la construcció d'un nou estat català dins la Unió Europea. Arguments jurídics, polítics i econòmics amb un denominador comú: "per sobre de tot hi ha la democràcia i nosaltres tenim tot el dret a decidir democràticament quin futur volem com a poble". Un fet que, segons Rovira, trobarà l'empara d'Europa. "Cap demòcrata ho posarà en dubte", ha assegurat.

De la seva banda, Simó, ha apel·lat a l'esforç que tots els representants d'ERC faran per defensar les tres sigles del partit (Esquerra / República / Catalunya). La portaveu republicana ha destacat la importància de l'actual campanya electoral, ja que encara hi ha entre un 20 i un 40% de la població que està indecisa i no sap a qui votarà el proper 25 de novembre.

Per últim, l'advocada Gemma Calvet -la principal independent a la llista d'ERC- ha posat en valor la capacitat d'obertura que té el partit, que ha incorporat a independents entre els primers llocs de la llista. "És temps per a una nova política i per a unes noves esquerres", ha assegurat.

Abans de començar el míting diversos candidats d'ERC, entre ells Junqueras i Rovira han signat un manifest en el qual es comprometen a complir amb un codi ètic de bones pràctiques en política.