L'acusat de matar el germà a cops de crossa a Palafrugell va intentar enganyar a la Policia

Els veïns apunten que, dies abans del crim, els germans discutien sovint

El matí del 24 d'agost del 2018, l'acusat de matar el germà a cops de crossa a Palafrugell (Baix Empordà) va anar a demanar ajuda a l'oficina d'atenció ciutadana dient que, quan s'havia aixecat, havia trobat la víctima estesa a terra.

Fins al domicili, hi va anar una patrulla de la Policia Local que ja va sospitar que es tractava d'una mort violenta per la quantitat de sang que hi havia. La Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra a Girona es va fer càrrec del cas. Al judici, un dels investigadors ha afirmat que de seguida es van adonar que la primera versió de l'acusat "no quadrava" amb l'escena del crim.

Els investigadors han explicat que, en un primer moment, van prendre declaració de l'ara acusat com a testimoni però, de seguida que van inspeccionar la casa, el van detenir com a suposat autor del crim. Segons ha detallat el sotsinspector, a l'habitatge hi havia gran quantitat de sang i no hi havia cap evidència que indiqués que una tercera persona hagués pogut entrar durant la nit per perpetrar l'atac. A més, van trobar la crossa de la víctima, que va ser l'arma de l'agressió, partida en tres trossos al lloc on hi havia el cos.

Va ser quan van fer la reconstrucció dels fets a la casa, amb la presència del detingut, que va explicar que la nit abans s'havien barallat i l'havia colpejat amb la crossa. Els investigadors sostenen que l'acusat estava "relativament tranquil" i explicava la disputa amb "coherència", sense símptomes que indiquessin que estava afectat pel consum de drogues o alcohol. També han apuntat que es va mostrar "penedit" i que van tenir la sensació que va decidir confessar per "treure's un pes de sobre".

Durant la segona jornada del judici, que es fa amb jurat popular a l'Audiència de Girona, també han declarat veïns dels germans que han coincidit a destacar que tenien "mala relació" i discutien sovint. La víctima havia sortit de la presó al juny, dos mesos abans dels fets, i els veïns han relatat diferents episodis d'enfrontaments que havien presenciat, amb insults del processat cap al seu germà i, també, algun cop de crossa "a les cames i a l'esquena".

"No estava per cuidar ningú", ha dit una veïna que subratlla que tots dos estaven deteriorats físicament i que tenien problemes amb l'alcohol. Altres veïns, en canvi, remarquen que la víctima tenia problemes de mobilitat però que l'acusat no estava tan debilitat. Els veïns han concretat que, a mida que convivien, la relació empitjorava, han afirmat que l'ara acusat "no volia" que el seu germà visqués amb ell i han concretat que el processat es queixava sovint perquè la víctima no feia les tasques domèstiques.

Durant la inspecció ocular de l'habitatge, els Mossos d'Esquadra van trobar tretze llaunes de cervesa i caixes de medicaments. Els investigadors diuen, però, que no van localitzar-hi rastres de drogues i que no van detectar que l'acusat estigués afectat pel consum.

El fill de la víctima, i nebot de l'acusat, ha renunciat a rebre indemnització en cas de condemna i durant la seva declaració ha evitat incriminar el processat dient que, almenys davant seu, només havien tingut les discussions "normals" entre germans.

El judici continuarà demà amb les pericials i la declaració de l'acusat. A la tarda està previst el tràmit d'informes i que dilluns vinent entreguin l'objecte del veredicte al jurat popular, que es retirarà a deliberar.

El fiscal Enrique Barata l'acusa d'un homicidi amb les agreujants d'abús de superioritat i parentiu i demana 14 anys i 10 mesos de presó. La defensa, encapçalada per la lletrat Nerina Vidal, sosté que el processat no tenia intenció de matar el germà i que els fets són constitutius d'un delicte de lesions amb resultat de mort o, en tot cas, d'homicidi imprudent amb cirucmstàncies atenuants de drogaddicció, confessió, legítima defensa i arravatament.