Els sindicats de bombers denuncien una manca d'efectius al foc de l'Empordà

Asseguren que no se li va consultar a cap comandament la decisió de desviar el trànsit per la carretera de Portbou

Els sindicats CCOO, UGT, CATAC del cos de Bombers de la Generalitat han fet aquest dimecres una roda de premsa per fer balanç dels dos anys de Felip Puig al capdavant del Departament d'Interior i per donar el seu punt de vista sobre l'incendi de l'Empordà.

Sobre el foc han denunciat que el nivell "M-2" del protocol d'emergència intern del cos es va activar a les nou del matí del 23 de juliol i no a les nou del vespre del 22 de juliol, tal com el conseller d'Interior "va dir durant la seva compareixença el passat 30 de juliol". Això hagués permès activar un 50% més d'efectius 12 hores abans.

A banda, han lamentat, abans de començar la campanya s'havien acordat unes mesures organitzatives que haguessin garantit la prevalença de set columnes mòbils -una vintena de professionals distribuïts en vehicles pesats i lleugers- repartides per tot el territori i de 35 dotacions susceptibles de ser activades en l'espai de temps d'una hora. "Però no s'han aplicat", ha denunciat el sindicalista Miquel Trujillo.

La suma d'aquests factors va provocar que durant les primeres hores del foc de l'Empordà el cos no disposés dels efectius que requeria l'emergència. "Hi havia més de 600 punts calents diferents, entre masos i poblacions amenaçats per les flames que exigien la presència d'efectius però no van arribar", ha raonat Antonio del Río.

Un cos "polititzat" i una gestió "deplorable"

Els sindicats han qualificat de "deplorable" la gestió del conseller Puig durant aquests dos anys. "Només podem dir que li encanta sortir a escena", ha criticat Trujillo. El sindicalista ha denunciat que un servei públic d'emergències ha estat durant aquests dos anys "més polititzat que mai". S'havia fet abans, "però ningú havia arribat tant lluny".

Sobre la gestió, els representants dels treballadors -que s'han queixat també d'un tracte que els assenyalat com a subjectes preocupats únicament per les condicions laborals- han criticat la mala gestió de mitjans aeris, de contractació d'auxiliars de bombers i de la nul·la aplicació de les mesures acordades durant la "catapulta" electoral que va ser per a CiU "la comissió parlamentària d'Horta de Sant Joan".

Segons les seves xifres, la conselleria ha contractat novament 11 helicòpters 'bombarder' per 150 hores de vol quan l'experiència demostra que només són necessàries 75 hores per aparell. El cost de cadascun d'aquestes vehicles és de 450.000 euros per campanya, si la contractació s'ajustés més a la necessitat de vol real "feu números", ha demanat Trujillo.

Pel què fa als auxiliars de bombers, que són peons que col·laboren en la tasca d'extinció dels focs forestals, han denunciat que s'han repetit al llarg d'aquest estiu casos en que aquests efectius no han pogut entrar en acció perquè no hi havia camions.

Els auxiliars només poden anar als focs acompanyats per bombers professionals i transportats per camions conduïts per bombers professionals. La contractació de 850 auxiliars després de decidir per motius jurídics que enguany no podrien treballar en els parcs de voluntaris ha provocat que s'hagin hagut de distribuir tots en parcs professionals que no comptaven amb prou bombers per portar-los als focs.