Els gironins tindràn l'última paraula sobre el futur parc central

L'Ajuntament de Girona farà un procés participatiu amb els veïns i els tècnics per definir com quedarà

Durant l'Audiència Pública del TAV, que ha durat més de quatre hores, el consistori ha donat a conèixer diversos compromisos i dates pel que fa referència a les obres de l'alta velocitat. Tal i com havien demanat els veïns en la darrera sessió, el consistori ha explicat que en el termini d'un mes obrirà al barri de Sant Narcís -a les antigues dependències dels serveis territorials de Justícia- una oficina d'atenció ciutadana on els veïns puguin presentar queixes. A més, també es signarà un conveni amb el col·legi d'arquitectes i aparelladors i també el d'advocats per donar assessorament un cop es presentin queixes i denúncies de ciutadans. També s'ha explicat que el Defensor de la Ciutadania col·laborarà i farà de mediador amb Adif en casos de queixes de veïns.

Un altre dels anuncis que s'han fet durant la sessió és que el procés participatiu per definir, entre veïns i tècnics, què es vol posar sobre la llosa de ciment de l'estació arrencarà al gener. Primer, es faran les primeres consultes amb els col·legis professionals i tècnics interns i externs a l'ajuntament i, posteriorment al mes de març, arrencarà la consulta als ciutadans. L'ajuntament vol que a l'abril, quan comencin a passar els trens i Adif doni per finalitzades les obres a l'estació provisional, el consistori ja tingui recopilada prou informació per redactar el projecte de reposició del parc central.

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha defensat davant dels ciutadans que Adif té l'obligació de deixar aquesta zona "igual o millor del que estava" i ha remarcat que l'espai que ocupava abans de les obres aquest parc ara serà més gran perquè s'hi incorpora l'espai que ocupava l'antiga estació d'autobusos.

Les edificacions de la llosa, a terra

Fa uns dies, els veïns de Sant Narcís van denunciar l'aparició de dos edificis de grans dimensions (un fa 70 metres de llarg per uns tres d'ample) a sobre la llosa de l'estació. L'alcalde, Carles Puigdemont, i el regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, s'han reunit amb Adif i han acordat que s'enderrocarà bona part de les construccions i només deixaran dos punts destinats a ventilació i sortides d'emergència del TAV.

Referent a l'estació intermodal, l'alcalde ha detallat que han proposat a Adif algunes modificacions com eliminar el passadís que ha de connectar l'estació de Renfe amb les vies del TAV i que el pas sigui subterrani per deixar més espai alliberat al parc. A més, ha explicat que busquen alternatives per aconseguir que tota la zona del parc quedi alliberada i que no hi hagi cap edifici. "El projecte anterior preveia tres edificacions i galeries comercials però amb l'aturada del soterrament del tren convencional tot això ha caducat", ha explicat.

Durant l'Audiència Pública, el consistori també ha exposat als 150 veïns que s'han adreçat a l'Auditori de Girona com estudia que quedi la zona del carrer Josep Maria Gironella i la plaça d'Europa un cop acabin les obres del TAV. Entre d'altres, preveuen que es torni a posar l'escultura que es va traslladar a la Devesa que anirà situada sobre l'estructura de la llosa de l'estació i envoltada d'una làmina d'aigua. El projecte, que encara s'ha d'exposar al públic, preveu una connexió entre el parc central i el barri de Sant Narcís amb una zona arbrada a la zona de la plaça Montserrat i també jardins verticals per minimitzar l'impacte de la rampa d'accés a l'estació d'autobusos.

Exigències dels veïns

Tant per part dels de l'associació de veïns de Sant Narcís com per part de la Mesa d'Entitats han "exigit" al govern un seguit de compromisos. Entre les demandes, han exposat que s'aturi de manera "immediata" les obres als edificis en superfície de la zona del parc central i que s'enderroquin totalment les edificacions, que les multes a Adif per incompliments de normativa es destinin a ajudar els veïns i comerciants afectats per les obres o que l'ajuntament lideri una denúncia contra les "irregularitats" d'Adif entorn les obres del TAV.

Els portaveus de les dues entitats, Xavier Villareal (Mesa d'Entitats) i Martí Carreras (AAVV Sant Narcís) han assistit a l'Audiència Pública amb sac de dormir i han assegurat que es quedarien a dormir a l'Auditori sinó hi havia compromisos ferms. Finalment, l'alcalde s'ha compromès a reunir-se cada quinze dies amb membres de les entitats per tal d'intercanviar informació i fer un seguiment del calendari de reposicions i d'obres que el consistori ha exposat durant la sessió.

Durant l'Audiència Pública, a banda d'intervenir tots els portaveus dels grups, també poden intervenir els ciutadans, que han fet una vintena de preguntes. Algunes de les demandes que han fet han estat que s'aturin les obres i no hi hagi cap construcció en superfície al parc central, que l'ajuntament faci força perquè l'Estat completi el projecte ferroviari. També s'han queixat s'han queixat de la difusió de la convocatòria, que consideren que ha estat insuficient.