Renfe podrà rebre sancions en incidències a rodalies i regionals

Les multes aniran de 6.000 a 30.000 euros per a cada incident registrat del 15 de setembre fins avui

Fins l'any passat, si Renfe incomplia les condicions generals del servei -amb retards, manca d'informació als usuaris o anul·lacions no comunicades de trens-, l'eina que tenia el Govern per fer un toc d'alerta a la companyia era obrir un expedient informatiu però, més enllà d'això, no podia multar-la.

Amb el canvi normatiu de la llei ferroviària que va entrar en vigor l'octubre passat -inclòs en el paquet de lleis Òmnibus -, el Govern pot sancionar els operadors ferroviaris si no compleixen les condicions de servei. A finals de setembre, la Generalitat va obrir un expedient informatiu on inclou tots els incompliments i que donarà per tancat dilluns. Serà llavors quan el Govern podrà iniciar els tràmits per sancionar l'operadora, un fet que es produirà per primera vegada a l'Estat.

Segons ha detallat el director general de Transports i Mobilitat, són "diversos" els expedients sancionadors que s'obriran a Renfe (un per a cada incident concret), tot i que ha refusat donar la xifra exacta fins que tinguin tota la informació recollida i l'exposin públicament dilluns. Aquests expedients poden ser per problemes relacionats amb la qualitat del servei, la puntualitat o la seguretat, tant en combois de rodalies com també regionals. Font ha concretat que els fets estudiats són a partir del 15 de setembre fins ara i que per a cada incident la companyia s'enfronta a multes de 6.000 a 30.000 euros.

"No es tracta de sancionar per sancionar sinó que amb Renfe els problemes venen de molt lluny i això s'ha de resoldre", ha lamentat Font, que assenyala que la modificació de la llei s'ha fet per controlar millor el servei que presten totes les companyies ferroviàries que operen a Catalunya. El director general ha remarcat que el Govern, com a titular del servei, havia de "prendre mesures" per evitar els perjudicis que pateixen els usuaris de Renfe. Segons Font, els retards són "sistemàtics" i la situació ha arribat a "límits injustificables".