S'incrementa un 40% els joves que troben feina a l'estranger en tres anys

La proximitat amb França i el pes del turisme fan que la demarcació sigui el territori de Catalunya amb més nois que emigren

La crisi econòmica i la impossibilitat de trobar feina aquí fa que, cada cop més, els joves optin per anar-se a buscar la vida a l'estranger. Segons posa de relleu un estudi elaborat pel sindicat UGT, només en la darrer any, el número de gironins d'entre 16 i 34 anys que han optat per aquesta via s'ha incrementat en un 13,65%.

Aquesta realitat, però, es fa molt més evident si es gira la mirada encara més enllà. I és que, en els tres darrers anys, els joves gironins que viuen i treballen a l'estranger han augmentat gairebé un 40% (en concret, un 37,40%).

Si l'any 2009 hi havia 2.211 nois i noies de les comarques gironines que havien optat per emigrar, ara aquesta xifra ja se situa en 3.038. I en total, com recull l'estudi de la UGT, aquest col·lectiu ja representa el 22% del total de gironins que han decidit marxar a guanyar-se la vida fora (13.826 persones).

Com explica el portaveu de l'Avalot-Joves de la UGT de Catalunya, Daniel Garcia, la majoria dels qui se'n van tenen titulacions superiors. És a dir, són graduats universitaris o bé tenen una FP de grau superior.

"Es tracta de gent amb un nivell d'estudis entre mitjà i superior, molts dels quals aprofiten els contactes que han fet durant la seva formació per aconseguir un contracte", indica Garcia. A més, el portaveu de l'Avalot també explica que un gran gruix dels joves emigrants han encadenat contractes precaris o bé són aturats de llarga durada; és a dir, que ja porten més d'un any sense treballar.

França, Alemanya i Suïssa

La gran majoria d'aquests joves (un 61,45%) escullen Europa com a destí, i sobretot països com França, Alemanya o Suïssa. De l'estudi, però, també en destaca el fet que gairebé un de cada quatre d'aquests gironins (un 23,65%) opten per creuar l'Atlàntic i anar a provar sort a l'Amèrica del Sud (en llocs com Argentina, Veneçuela o bé Xile).

A aquestes destinacions, els segueixen països de l'Amèrica central i del Nord (EUA, Mèxic i la República Dominicana), de l'Àsia (sobretot, la Xina) i, en menor mesura, Àfrica i Oceania (Austràlia).

Daniel Garcia concreta que, a més de la crisi econòmica, les raons que expliquen aquesta "fugida de talents" cal buscar-les en el model productiu. "Ens trobem amb una economia de baix cost que, fins ara, s'ha recolzat sobretot en el turisme i en la construcció", indica el portaveu de l'Avalot-Joves de la UGT de Catalunya.

Girona encapçala el rànquing

L'estudi de la UGT també posa damunt la taula que les comarques gironines són la demarcació de Catalunya on hi ha més joves que emigren per buscar feina. Segons Garcia, això s'explica per dos motius: d'entrada, la proximitat amb França i, després, l'alt pes que té el turisme a l'economia de les comarques gironines. "Això fa que aquells joves que tenen idiomes escullin anar a provar sort i treballar a l'estranger", conclou.