Banyoles destina més de mig milió de romanent a la covid-19 i el Gloria

L'Ajuntament tanca el 2020 amb 3 milions d'euros no executats

L'Ajuntament de Banyoles (Pla de l'Estany) destinarà més de mig milió d'euros de romanent del 2020 per la lluita contra la covid-19 i arreglar alguns desperfectes pendents del temporal Gloria. Per una banda, el consistori ha reservat 250.000 euros per crear ajudes als establiments afectats pels tancaments que hi pugui haver.

Segons l'alcalde Miquel Noguer, l'Ajuntament posa "en una guardiola" aquests diners, mentre la comissió covid-19 –amb representació de tots els grups municipals– acorda quines són les línies de subvenció que cal convocar. Per altra banda, també hi haurà 150.000 euros que aniran a reparar els desperfectes del temporal Gloria del gener passat. Aquests diners són part dels 3 milions d'euros de romanent que té el consistori d'aquest 2020.

La factura de la covid-19 segueix augmentant i ara l'Ajuntament de Banyoles decideix sumar-hi 250.000 euros per a ajudes als sectors afectats pels tancaments que es produeixin al llarg de l'any. Es tracta de diners que no s'han executat al llarg del 2020 i per això el govern local ha aprofitat per destinar-los a combatre la pandèmia.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha detallat que encara no hi ha una línia d'ajudes concreta i per això ara la comissió dedicada a la pandèmia en què hi ha representació de tots els grups municipals fixarà les bases que hauran de tenir aquestes ajudes. L'alcalde ha avançat que ja estan pensant una primera línia de subvencions pels tancaments dels establiments que hi va haver a partir del gener. Ara, quan sigui efectiu el decret de modificació de crèdit es preveu començar a posar fil a l'agulla amb aquesta primera tanda d'ajudes. La resta, servirà "per tot allò que surti durant l'exercici del 2021".

A més, també hi ha 30.000 euros de romanent que serviran per combatre els efectes de la covid-19 a l'escola bressol de la Balca i altres partides destinades al sobrecost que representa la pandèmia. Es tracta de les despeses de vigilància del mercat setmanal o les restriccions d'aforament en espectacles culturals, entre d'altres. Tot plegat porta a una dedicació de més de 300.000 euros destinats a la lluita contra el coronavirus.

Per altra banda, l'Ajuntament ha aprovat una partida de 150.000 euros per reparar algunes de les destrosses ocasionades pel temporal Gloria a la capital del Pla de l'Estany. A finals de gener del 2020, les fortes pluges van malmetre els regs del riu Terri i la riera Vella. També hi ha un altre projecte de millora als Banys Vells per un cost de 100.000 euros arran del temporal que es portarà a terme aprofitant el romanent.

Aquests projectes s'executaran després d'aconseguir el vistiplau de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Ara, es tiraran endavant amb el romanent. Tot i així, Miquel Noguer ha avançat que confien "recuperar la meitat dels diners" que costaran aquestes inversions gràcies als "fons de l'Estat" destinats al temporal.

Aquestes partides s'inclouen a l'1,4 milions d'euros de modificació de crèdit que ha aprovat el govern local del consistori. L'alcalde ha anunciat que han aprofitat que "les regles fiscals estan suspeses" per poder fer front a la pandèmia i això els permet destinar els romanents a noves inversions.

Per altra banda, el consistori aprofitarà per acabar de pavimentar el carril bici que fa la volta a l'estany. Es tracta del tram que surt des del parc de la Draga i que donaria continuïtat als treballs executats en els últims mesos en els trams anteriors del mateix carril.

Actualment el paviment no és regular ja que els operaris van passar-hi els cables de fibra òptica pel mig i van tapar-ho amb porlen. A més, alguns trams també s'han malmès per les arrels dels arbres. Aquestes obres costaran 168.000 euros.

Amb la modificació de crèdit, l'Ajuntament també preveu executar la millora de l'avinguda de la Farga. La inversió prevista és de 200.000 euros pe refer la pavimentació d'aquest tram que va entre la carretera de Vilavenut fins a la rotonda dels Pins.