Cada dia es denuncien més de 150 delictes i faltes arreu de les comarques gironines

La lluita contra la delinqüència organitzada i els operatius específics aconsegueixen reduir en un 1,5% el global d'il·lícits

L'estadística que elaboren periòdicament els Mossos d'Esquadra serveix com a termòmetre per mesurar el nivell de seguretat a la demarcació. Les dades recullen com, entre gener i octubre d'aquest 2012, ja s'han registrat 41.567 delictes i faltes arreu de les comarques gironines.

La xifra anterior engloba tota mena d'il·lícits, des d'aquells que se salden amb multes (com ara un furt de menjar) fins a d'altres que porten aparellades penes de presó (com per exemple, els crims). Si es desgrana l'estadística per tipologies, més de la meitat dels casos -en concret, 24.659- corresponen als anomenats delictes contra el patrimoni (és a dir, robatoris amb força, danys i estafes, entre d'altres).

El cert és, però, que d'un any per a l'altre, els Mossos d'Esquadra han aconseguit reduir aquesta estadística negra. En concret, el descens s'ha situat en un 1,5%. I és que, entre gener i octubre del 2011, s'havien denunciat 42.200 delictes i faltes arreu de les comarques gironines.

Segons concreta el cap de la Regió Policial, el comissari Joaquim Belenguer, "tot i que a priori aquest descens pugui semblar poca cosa, en termes de seguretat és molt significatiu". A més, Belenguer també recorda que aquest ja és el segon any que el global de delictes i faltes a la demarcació va a la baixa. "El 2011, vam aconseguir reduir-ho en un 4,89%", precisa.

Desarticular els grups organitzats

Per al cap de la Regió Policial, aquesta reducció té una causa clara: la lluita contra la delinqüència especialitzada, que en els darrers anys havia fet de Girona el seu territori d'actuació. Aquests grups -procedents de l'àrea de Barcelona o l'estranger- es dedicaven a cometre assalts i robatoris amb violència, i el seu objectiu solien ser les empreses i els bancs.

"Allò que hem fet és centrar els nostres esforços a desarticular-los i enviar-los a presó", concreta el comissari. I com a exemple, Joaquim Belenguer indica que, en tot el que portem d'any, a les comarques gironines només s'ha comès un atracament a un banc, dos assalts a joieries o un butró.

Tot i que la delinqüència organitzada vagi a la baixa, però, l'estadística també recull com els delinqüents més locals continuen fent de les seves. Ho demostra, per exemple, que els robatoris amb força a botigues, bars i comerços s'hagin mantingut d'un any per a l'altre (amb 950 casos) o bé que els robatoris a empreses continuïn essent significatius (tot i que s'han reduït de 470 a 350 casos).

Operatius específics

En paral·lel a la lluita contra la delinqüència organitzada, el comissari també ha situa la persecució dels multireincidents o els operatius específics que s'han dissenyat per frustrar determinats robatoris. Dins aquest darrer grup es troben, per exemple, els controls contra els lladres de coure i metall o el dispositiu especial als camps i zones rurals.

"Centrar els esforços per atacar determinats tipus de delictes ha donat resultat", indica Belenguer. Així, pel que fa als lladres de metall, aquest any s'han aconseguit reduir els casos en un 25% (passant de 633 a 504) i s'han detingut 119 delinqüents.

Fins a un 20% a les zones rurals

I en el cas del món rural, la reducció dels delictes i faltes s'ha situat en un 19,52%. Per exemple, en aquest àmbit, s'ha passat de 122 robatoris a 84 arreu de la demarcació, o de 103 furts a 94. A més el comissari també destaca que el fet de desplaçar patrulles a peu de camp per agafar denúncies in situ "ha contribuït a fer aflorar la xifra negra de tots aquells casos que no es denunciaven".

En conjunt, al llarg de les diferents campanyes de recollida (de poma, olives o cereal, entre d'altres), els Mossos d'Esquadra, amb col·laboració amb els Agents Rurals, han fet 794 controls a carreteres properes a granges i camps de conreu, han identificat 1.052 sospitosos i han escorcollat 353 vehicles.