Espanya exigirà una PCR per creuar la frontera als provinents de França

Hi haurà excepcions per treballadors transfronterers i residents en un radi de 30 kilòmetres

Espanya exigirà una PCR negativa feta per entrar per carretera creuant la frontera amb l'Estat francès, segons ha publicat aquest dissabte el BOE. La mesura, que es pren per "reciprocitat" i d'acord amb les restriccions que ja aplica França, preveu excepcions per als transportistes, els treballadors transfronterers i els residents en un radi de 30 kilòmetres de la frontera.

La mesura amplia així l'exigència de la PCR negativa que ja es demana als viatgers provinents de França que venen en avió o vaixell, i impacta especialment el sector comercial d'algunes zones com l'Alt Empordà. Per exemple, no es podrà anar des de Perpinyà fins a la Jonquera sense PCR negativa, ja que estan a una distància lleugerament superior als 30 km. Segons indica el BOE, la mesura es pren "en base a l'evolució de la situació epidemiològica i aplicant criteris de reciprocitat". La PCR s'haurà d'haver fet amb una antelació de com a màxim 72 hores.

El govern espanyol argumenta que es tracta d'una decisió "necessària" per l'evolució de la pandèmia, que requereix "utilitzar tots els mitjans disponibles perquè totes les persones que arribin a Espanya des de França ho facin disposant d'una prova diagnòstica d'infecció activa per SARSCoV-2 amb resultat negatiu, independentment de per quina via accedeixin".

La prova l'hauran d'acreditar totes les persones majors de sis anys, provinents de "zones de risc" per via terrestre. Com a zones de risc, s'entén les marcades amb color vermell fosc, vermell, taronja o gris del Centre Europeu per la Prevenció i Control de Malalties.

La mesura entra en vigor "als tres dies" de la publicació al BOE, és a dir, a partir de dimarts, i fins que "el govern declari la finalització de la situació de crisi sanitària ocasionada per la covid-19".