Tres rescats i més de 500 trucades al telèfon 112 pel fort vent i la mala mar

Les onades han superat els 5 metres a la Costa Brava i les ratxes de vent els 160 km/h a Portbou

Destaquen 75 trucades des del Baix Camp, 65 des del Tarragonès, 45 des del Baix Empordà i 35 des del Baix Ebre. Des de Reus s'han realitzat 56 trucades, 50 des de Tarragona, 25 des de Sant Julià de Ramis i 23 des de Figueres. Del total, 70 trucades han estat per branques caigudes o amb risc de caure, una cinquantena per obstacles a les vies urbanes i interurbanes, i una vintena per antenes de televisió en situació de risc.

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han rebut, des de les 19.30 hores del dissabte i fins a les 10.00 hores d'aquest diumenge, 115 avisos per incidències relacionades amb l'episodi de vent. On més avisos s'ha rebut ha estat a la demarcació de Girona, amb 60 incidències, tot seguit de la demarcació de Terres de l'Ebre. La major part de les actuacions ha consistit en la neteja de vies de comunicació, amb la retirada d'arbres i objectes caiguts que entorpien la circulació. També s'han realitzat sanejaments de façanes amb elements no estructurals, retirada de mobiliari urbà malmès i inspeccions de territori.

Protecció Civil demana extrema prudència

El sotsdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha detallat que es mantenen per aquest diumenge les alertes per vent i mala mar d'acord amb la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya "que preveu que encara hi hagi ratxes fortes i onades de més de 4 metres a la Costa Brava i Maresme". "És un episodi que des d'ahir a la tarda i fins a la nit ha provocat força incidències, la majoria de poca entitat com caiguda d'arbres i branques o alguna afectació de bastida però també algun de més destacable", ha assenyalat Delgado.

"Com, per exemple, l'activació de la unitat subaquàtica de Bombers per inspeccionar a la riera d'Arenys un vehicle arrossegat per la riera, els dos windsurfistes atrapats a Sant Pere Pescador o els dos tripulants de l'embarcació a la deriva a Deltebre", ha enumerat el sotsdirector general de Protecció Civil. En aquest últim cas, un helicòpter de Salvament Marítim va aconseguir rescatar els dos tripulants de l'embarcació, de cinc metres d'eslora, i els va dur fins a Reus sans i estalvis.

Ratxes de més de 120 km/h al Pirineu

Pel que fa a l'episodi de ventades, es manté la previsió que es pot superar el llindar de ratxes màximes de més de 125 km/h a l'Empordà i Terres de l'Ebre i de 90 km/h a la resta de les zones afectades. El vent bufarà de component nord i serà especialment fort a les cotes altes, sobretot del Pirineu i del Prepirineu. L'episodi de vent afectarà principalment al Pirineu, Prepirineu, Terres de l'Ebre i també les comarques del sud de la demarcació de Tarragona. "Cal tenir molta precaució en zones altes de muntanya i en general on bufi fort. No és un dia recomanable per a la gent no avesada a fer travesses pel Pirineu", ha recordat Delgado.

Onades de 5 metres a la Costa Brava

D'altra banda, el perill per mal estat de la mar continua aquest diumenge a les comarques de l'Alt Empordà, Baix Empordà, Selva i Maresme, on les onades poden superar encara els 4 metres d'alçada i arribar a valors màxims de 5 metres a l'Alt Empordà. Hi haurà mar de fons del nord. Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal tenir molta precaució en activitats recreatives o professionals al mar, limitar-les on hi hagi grans onades i allunyar-se d'espigons, esculleres, passejos marítims on trenquin les ones i no posar-se en perill per contemplar com trenquen les onades.

"Cal respectar el tancament d'accessos als punts abans indicats. Un cop de mar pot endur-se persones i béns sense que hi hagi indicis de la perillositat", ha puntualitzat el sotsdirector general de Protecció Civil, que amb l'arribada també de les baixes temperatures ha recomanat als ciutadans "revisar bé les calderes i calefaccions abans de posar-les en funcionament". "Cal mantenir una bona ventilació abans de posar en marxa la instal·lació per garantir una bona combustió i que no s'acumulin gasos nocius", ha finalitzat Delgado.