Els gironins endeutats amb l'ajuntament podran pagar amb treball social

Serveis socials haurà d'emetre un informe que determini que la persona és insolvent

L'Ajuntament de Girona està treballant en una nova ordenança que té com a objectiu que les persones que tenen deutes amb l'ajuntament puguin deslliurar-se de pagar-los fent treballs en benefici de la comunitat. Els serveis tècnics estan acabant d'elaborar el quadre que establirà la relació entre els imports i les hores de feina amb l'objectiu que la norma es porti a aprovació inicial al ple del novembre.

El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, ha remarcat que no es tracta de "perdonar" deutes -això seria fer caritat i clientelisme, ha dit- sinó de donar l'opció de sufragar el deute amb treball i no amb diners. Berloso ha deixat clar que no tothom es podrà acollir a aquesta opció ja que, segons ha indicat, sempre serà necessari que un informe elaborat per un assistent social determini que la persona és insolvent i que no té manera d'afrontar el pagament del deute.

Quins deutes es poden perdonar i fent què?

Els serveis jurídics estan treballant per concretar quins deutes es poden incloure a l'ordenança. Berloso ha avançat que la idea és que totes aquelles sancions administratives que deriven, per exemple, en multes de trànsit (grua, radars, aparcament), sancions per actes d'incivisme (fer pipí al carrer, fer grafits o beure alcohol al carrer) i multes per incompliment de l'ordenança de tinença d'animals estiguin contemplades a la nova ordenança.

El regidor ha explicat que estan estudiant la fórmula legal per incloure també a l'ordenança els casos de persones amb deutes acumulats per no pagar el lloguer d'habitatges socials de titularitat municipal.

La proposta que està elaborant l'equip de govern preveu que la persona sancionada que s'aculli a fer aquests treballs pugui tenir "flexibilitat" per decidir quan els fa. L'objectiu és que pugui treballar aquelles hores que tingui disponibles -fins i tot en cap de setmana- per no interferir en la seva activitat laboral o quotidiana.

Pel que fa al tipus de treball a realitzar, el regidor ha explicat que es tindrà en compte en cada cas les habilitats de la persona que s'acull a l'ordenança. Per exemple, s'oferirà poder fer serveis a les persones -amb gent gran, al bancs dels aliments, a les llars d'infants o amb malalts-, serveis típics de les brigades municipals com neteja, tenir cura del manteniment del mobiliari o espais públics, fer tasques de suport administratiu o feines relacionades amb jardineria o recollida d'escombraries, entre d'altres. L'ajuntament haurà d'assegurar les persones que facin aquestes feines.

Berloso ha justificat que aquesta nova ordenança ha de servir per "treure angoixa" a persones que viuen un moment econòmic complicat i que no poden fer front al pagament d'aquests deutes. Segons ha manifestat, fer-los fer treballs per a la comunitat no ha de suposar una humiliació per a aquestes persones. "Jo no em sentiria mai humiliat perquè estic tornant honradament allò que dec a la comunitat", ha valorat Berloso.

Altres ajuntaments catalans com Terrassa, Rubí o Mataró apliquen aquesta ordenança que permet canviar el pagament de deutes per treballs en benefici de la comunitat. Girona espera tenir-la redactada per portar-la a aprovació inicial en el ple del novembre. Des de fa anys, aquesta experiència es porta a terme en l'àmbit de la justícia per a persones amb penes baixes.